Avgörandet i Malackasundet

Gustav Morin

Gustav Morin

VOR 19 jan puffAlla sex båtar i Volvo Ocean Race är nu i Malackasundet. Nu väntar stora utmaningar och enligt kinesiska ledarbåtens skeppare Charles Caudrelier kommer etappen ”utan tvekan att avgöras här”.

Under söndagen passerade samtliga båtar den indonesiska ön Palau Weh och nu seglar de österut i sundet mellan Malackahalvön och Sumatra. Dongfeng Race Team har lett fältet i 15 dygn och enligt den senaste positionsrapporten har de ett försprång på över 100 sjömil.

Vinden och blåser från öst vilket betyder att fältet fått kryssa in i sundet.

Spanska MAPFRE, nederländska Team Brunel och Abu Dhabi Ocean Racing har valt samma väg och håller ihop precis som de gjort den senaste veckan. Team Alvimedica valde att slå tidigare under söndagskvällen och seglar ett spår längst söderut.


– Det är lite ironiskt att vår första dag i det AIS-hektiska Malackasundet är den första dagen under den här tappen som vi bryter oss loss. Vi har lämnat klungan och kan inte längre se konkurrenterna på vår dataskärm, säger Team Alvimedicas Onboard Reporter Amory Ross.

Tjejerna hoppas på ”omstart”
Team SCA ligger sist men har kontakt med konkurrenterna och kan fortfarande komma tillbaks genom Malackasundet. Vägen fram tills båtarna rundar Singapore kommer vara en jakt på vind samtidigt som seglarna ska navigera sig förbi grund, fisknät och skräp i vattnet på vägen genom ett av världens mest trafikerade områden.


– Många av fiskebåtarna här är inte mycket mer än ihåliga träd och givetvis har de då inga lanternor eller navigationsinstrument överhuvudtaget, säger Team Brunels Gerd-Jan Poortman.

Lättare vindar
Vinden kommer troligtvis fortsätta lätta under dagen och kanske stundtals försvinner helt men vindbyar kan hittas närmare land.

Det är varmt och seglarna är trötta men nu väntar flera dygn med lite sömn. Båtarna beräknas runda Singapore på onsdag och därefter ska de segla norrut till etappmålet Sanya i Kina.

racing_havskappsegling_2015_VOR_Jan_19_VOR_19_jan_puff

Relaterade artiklar

racing_havskappsegling_2019_VOR_kvinnliga_seglare_Yongest_woman_in_the_ocean_race

Yngsta tjejen i Volvo Ocean Race dominerar

racing_havskappsegling_2019_The_Ocean_Race__The_Ocean_Race_Salen

Svensken som ska leda nya The Ocean Race

racing_havskappsegling_2019_Maiden_women_offshore_Tracy_Edwards

Första kvinnliga skepparen i Whitbread berättar

racing_havskappsegling_2018_IMOCA60Lyfter_Ingang_IMOCA60LyfterIngang

Nu lyfter IMOCA 60!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar