Både SM och NM i “IOM” – radiostyrd segling – har avgjorts

Både SM och NM i “IOM” – radiostyrd segling – har avgjorts

Gustav Morin

International One Metre Foto: Thomas TarpFörra helgen seglades NM och SM i IOM i Frihamnen i Stockholm. 36 båtar på startlinjen och åtta i kö för att få vara med. Den här formen av segling är mycket populär bland såväl proffs som amatörer och det är hård konkurrens. – Det här är ett riktigt gubbdagis men nivån är hög och konkurrensen stenhård, säger SM-segraren Jimmy Hellberg.

Jimmy Hellberg berättar sin version från SM och NM i IOM (Internationell One Metre) som gick i Värtahamnen i Stockholm 17–18 september.

“Ett av problemen med radiostyrd segling är att man inte kan köra hur många båtar som helst samtidigt, det blir för grötigt och man ser till slut inte sin egen båt. Därför delas racen upp i flera heat. Målet var att hinna med 16 race över två dagar och för att klara det var man tvungen att begränsa deltagarantalet.

Storfavorit till NM-titeln var Danmarks Søren Andresen som även är en toppseglare i VM-sammanhang. Själv hade jag tippat Norges Torvald Klem med 30 års rutin av radiostyrda båtar som aspirant till andraplatsen – en man som jag själv aldrig lyckats slå. Men Tredjeplatsen stod öppen.

Jag har hört att Riku Lindström, rankad 1:a i Finland, är snabb men vår egen Claes Brunnhage vann faktiskt Finska mästerskapen före Riku och leder även den svenska rakningen, så Claes kanske låg bäst till.

Jag stod som regerande svensk mästare men har bara seglat en IOM-regatta i år, så jag var minst sagt rostig.

Lördagen bjöd på sol, värme och lätta västliga vindar. Dessutom var det en svag västgående ström som satte extra krydda på kappseglingen, inte minst i starterna då många ”drev” över linjen för tidigt. Detta ställde också till stora problem för mig då jag konstant fegade lite för mycket vilket gjorde att jag ofta blev överkörd i starterna.

Efter dagens sex seglingar låg jag inte bättre än sexa totalt och på delad 3:e plats med Claes Brunnhage i SM-sammandraget. Dansken Søren Adresen ledde överlägset på 6 poäng och seglade i en klass för sig. Torvald var precis som tippat tvåa med 14 poäng. Sedan låg lite otippat Claus Lindström med sin Norlinbåt trea på 20 poäng.

Söndagen bjöd på mer höstlikt väder, molnigt och betydligt starkare ostlig vind. Strömmen var fortfarande västgående men hade mycket mindre betydelse nu när det var bra tryck i vinden. Dock kunde man ofta tjäna på att slå in nära land på kryssen för att få lite ströml- och våglä samt ett fördelaktig lyft.

Efter lunch ökade vinden ytterligare och det var dags att rigga den mindre B-riggen. Min egendesignade “Hellboat” gick som ett skott på undanvindarna och detta hjälpte mig några gånger då jag kunde surfa ikapp båtar som var många båtlängder före och knipa innerplatsen vid märket. Sedan var det bara att bevaka in i mål.

Efter 10 seglingar var dagen till ända och känslan i maggropen var oviss. Jag fick till en hyfsad serie i slutet men avslutande med en 12:e plats – inte bra!

Att Dansken vunnit NM var solklart men hur det gått sedan var det ingen som visste. Alla i topp hade gjort ett antal mindre bra seglingar, så vilka som knep övriga pallplatser kunde man bara spekulera i.

Sedan kom resultatet, Hellboat tog sitt tredje raka SM-guld med 24,1 poängs marginal till tvåan Claes Brunnhage. Trea blev Thomas Enwall.

Målet var uppnått och det var med stor lättnad som jag mottog den lilla gyllene medaljen från Svenska Riksidrottsförbundet.

I NM-sammanställningen vann Søren Andresen överlägset men jag lyckades för första gången slå Torvald Klem från Norge som blev 3:a. Finlands Riku Lindström slog sig in på fjärdeplatsen.

Som obesegrad Svensk Mästare under tre år i rad går nu HELLBOAT i pension. Hon är ju trots allt bara en ”prototyp”. Pluggen för den slutliga designen, “Hellboat Alpha” är klar och inom en hyfsad snar framtid kommer det första skrovet att lossas ur den nya formen. Stay tuned!”

Text: Jimmy Hellberg

Foto: Thomas Tarp

Mer info: www.samst.sewww.iomclass.orgwww.enmeter.se

 

Gustav Morin

International One Metre Foto: Thomas Tarp

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Fem har hittills tagits ut men fler ska de bli. Här är seglarna som deltar i Olympiska Sommarspelen 2024 i Paris!

Första gallringen gjord – de seglar för Sverige i OS 2024

Bargning-strandvagen-trabat-forlist-centrala-stockholm1

Träbåt förlist på Stockholms flådigaste gata – se bärgningen i bilder

Brigge Tre Kronor 1

Briggen Tre Kronor i konkurs – säljs till högstbjudande

Najadvarvets 395 under Hamnens test ett par år tillbaka.

Najad flyttar hem till Orust: ”Ett av mina krav”