America’s Cup med bärplan till Göteborg

America’s Cup med bärplan till Göteborg

Redaktionen

Med Fredrik Lööf och Max Salminen i spetsen kommer världens för stunden absolut häftigaste kappseglingsbåtar att göra upp i en av deltävlingarna i America’s Cup World Series i augusti 2015. Och platsen blir Frihamnen i Göteborg! 

America’s Cup är en seglingstävling med extremt snabba katamaraner av modellen AC45 som kan segla i farter kring 35 knop. Den 28 – 30 augusti nästa år kommer en av deltävlingarna att avgöras i Göteborg, bara två månader efter det att Volvo Ocean Race har gått i mål. Frihamnen kommer att vara evenemangsområde under båda tävlingarna.

– Det är fantastiskt att vi under ett och samma år kommer ha världens två största seglingstävlingar i Göteborg. Det blir två folkfester som ger möjlighet att visa upp den nya staden som växer fram vid vattnet både för göteborgarna och för en stor internationell publik, säger Anneli Hulthén kommunstyrelsens ordförande.

– Tiotusentals göteborgare kommer kunna följa de spektakulära tävlingarna från både land och vatten. Genom att använda samma evenemangsområde så drar vi dubbel nytta av den infrastruktur som byggs upp. Evenemangsstaden ska visa på innovativa och hållbara lösningar och detta blir en sådan, säger Camilla Nyman VD på Göteborg & Co.

Finalen i America’s Cup hålls 2017 och fram till dess arrangeras World Series som består av 8 – 10 världscuptävlingar där båtarna kvalificerar sig för finalen. De sex team som hittills är klara är: Ben Ainslie Racing, Emirates Team New Zealand, Luna Rossa Challenge, Oracle Team USA, Team France och Artemis Racing från Sverige.

Artemis har de båda OS-guldmedaljörerna Fredrik Lööf och Max Salminen i besättningen. De ser fram emot att komma till Sverige och tävla:

– Det är en fantastisk känsla i teamet just nu och vi hoppas att den svenska publiken kommer ut och hejar på oss. Vi ser verkligen fram mot att visa vad vi kan göra nästa år i augusti, säger Fredrik Lööf, trefaldig OS-medaljör och taktiker för Artemis Racing.

– Utvecklingen är makalös inom seglingen med de nya båtarna. AC 45 är definitivt den mest fantastiska båt jag någonsin seglat, det är en otrolig känsla när båten lyfter och sätter fart. Det kommer bli spektakulärt och något man inte bör missa, säger Max Salminen.

America´s Cup startade redan 1851 och är enligt många det största och allra mäktigaste inom seglingssporten. Och det mest prestigefyllda att vinna. Tävlingen ligger i den absoluta framkanten av seglingssporten och samlar de bästa seglarna samt den senaste tekniken.

Legendaren Pelle Pettersson deltog 1977 och 1980 med båten Sverige, en så kallad R12:a. Senare ändrades reglerna så att det nu enbart är katamaraner  av typen AC45 eller AC62 som seglar.

Redaktionen

racing_bankappsegling_2014_Americas_Cup_2014_Americas_till_Gotet_Artemis_Gothenburg

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Baltic_111_Raven

Baltic 111 Raven – här testas den extrema kolfibercruisern

Sandhamn_Foil_Raid_inledning

Sandhamn Foil Raid – fart och adrenalin i dagarna tre

omslagsbildkollage1080 1

Elbåtsmässan – Hamnens bejublade provåkningsfest för elbåtar

Volga_fortojd_inledning

Volga – han köpte och renoverade en bärplanande klassiker