Bavarias nya fräcka folkbåt

Bavarias nya fräcka folkbåt

Gustav Morin

Bavaria_33_Cruiser_2012_
Bavaria har sprutat ur sig familjevagnar i 30-fotsklassen senaste åren och enligt Kryssarklubbens register leder de säljstatistiken i Sverige, tätt följda av Hanse. Nu kommer en ny 33-fotare och krutet har lagts på ergonomi och design.

Bavarias sätt att överleva en tuff bransch är att aldrig sluta leverera. Alltid ligga i framkant. Alltid visa nya modeller. Precis som i bilvärlden handlar det ofta om små ändringar på gamla plattformar.

Så även nu.

Bavarias 32 Cruiser sägs ha varit Europas mest sålda båt i sitt segment senaste åren och är det säkerligen i Sverige. Måtten på den nya 33-fotaren är identiska med den gamla modellen, så när som på vikten där den nya har lagt på sig ett par hundra kilo. Man kan alltså förvänta sig väldigt lika seglingsegenskaper och utrymmen som förr.

Ledorden är fortfarande finfin innervolym, lätthanterlighet och lågt pris (660 450 kr fritt varv). Tack vare ett etablerat samarbete med Farr Yacht Design ska seglingsegenskaperna också vara bra. Efter en omdebatterad jämförelse med en Elan 310 hävdar Bavariagänget att den gamla 32:an hängde med mer än väl. Hur stor marginalen var och hur förutsättningarna såg ut diskuteras säkert fortfarande men säkert är att Bavarian inte gör bort sig helt som seglare.

Men det är ingen racer. Bäst gör den sig säkerligen fullpackad med familj och semesterutrustning för ett par veckor.

De mest påtalade förbättringarna på den nya 33:an är att sittbrunnen formats om med en mer ergonomisk rorsmansplats och mer utrymme för familjen. Det som märks mest är att sidorutorna nu sträcker sig längs med hela ruffsidan och ger mer ljus i salongen. Invändigt har ett samarbete med engelska Design Unlimited resulterat i mjukare former och högre klass på utförandet.

Den ser helt klart sportigare ut än sin föregångare och tack vare ett utfällbart peke i fören är det säkert enklare att få upp rejält med segelyta på undanvinden.

Kort och gott kan man säga att Bavarias nya minsting i familjeseglarsegmentet ser lite ballare ut än tidigare. Men bryr man sig inte om nyhetens behag, större fönster och fräsigare design gör man bättre i att plöja nätannonser än att skriva nybåtskontrakt.

Nya Bavaria Cruiser 33 kommer till Sverige i slutet av 2012.Data Bavaria 33 Cruiser:
Längd 9,99 m
Längd vattenlinje: 8,85 m
Bredd: 3,42 m
Bredd vattenlinje: 2,83 m
Djupgående:
Std 1,95 m, Tillval 1,50 m
Deplacement: Ca 5 200 kg
Kölvikt: 1 300 kg
Segelyta Sportmast: Tot ca 51 kvm
Segelyta Rullmast: Tot ca 48 kvm (high-tech)
Segelyta fock: 105%
Vatten Ca l: Ca 150l
Bränsle Ca l: Ca 150l
Motor hk: Yanmar 3YM20, 21 hk
Antal kojplatser: 4 st
Designer: Farr Yacht Design
Höjd över vattenlinje: Ca 14,90 m
Ståhöjd i kabinen: Ca 1,85 m
Antal hytter: 2 st

Gustav Morin

Bavaria_33_Cruiser_2012_

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.