Bestevaer 53 MK II – trygghet i ett aluskal

Redaktionen

Redaktionen

Först ett original. Sedan en förfining av det redan befintliga. Sedan en komplettering. Och en till… 

Så verkar de jobba. Och i år är det 10 år sedan den första Bestevaer byggdes och nu hoppas och tror man att man närmar sig den ultimata drömmen.

Bestevaer 53 ST MK II – som detta bygge heter – är en aluminiumbåt på 16 meter som ska tåla en övervintring i de tuffaste av förhållanden. Den är snabb och bekväm att segla med finesser som djup och trygg sittbrunn, skyddande pilothouse och vattenbarlast. Skrovet är omålat och så rått som det kan bli. En kolfibermast med rullbom och rod i vanten ger en bekväm och effektiv segling.


Men under det hårda aluminiumskalet döljer sig ett bekvämt boende med modern interiör med körsbärsträ, bänkskivor i corian och snitsiga snickerier. Ett stort välutrustat pentry, en luftig salong. Gästhytten är placerad under pilothouset och ägarhytten ligger föröver.

En vattentät dörr skiljer salongen från denna hytt. Detta är en extra säkerhetsdetalj som beställaren av just detta exemplar har önskat. Nya beställare har alla möjligheter att komma med egna önskemål.

Totalt sett är Besteaver en tålig och praktisk långfärdsbåt. Den är designad för att kräva lite underhåll, passa för kallt klimat och förstås erbjuda perfekta seglingsegenskaper. Designas av Dykstra Naval Architects i Amsterdam och byggs av K&M Yachbuilders i Makkum.

Tekniska fakta Bestevaer 53 ST:
Längd ö a : 16,00 m
Längd v l: 15,00 m
Bredd: 4,60 m
Djup: 2,3 m
Vikt: ca 19 ton
Info: www.batbyran.se.

batar_segelbatar_2013_Bestevaer_53_Puff_Bestevaer_puff

Relaterade artiklar

OE 32 Beppe Backlund

Utdömd OE 32 förvandlas till modern klassiker i nyskick

Najad 395

Najad 395 – första intrycken i hård vind

Electric sailing

Elmotor i segelbåt – så resonerar långseglarna!

cruising_2018_YrvindKastarLoss_Ingang_YrvindIngang

Sven Yrvind kastar loss!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar