Bildaction från häftiga Sydney Hobart Race

Gustav Morin

Gustav Morin

Sydney-HobartÅrets Sydney Hobart Race blev en häftig tillställning med 76 startande båtar på annandagen. Wild Oats avverkade de 628 sjömilen snabbast och gick i mål  efter ett dygn, 18 timmar, 23 minuter och 12 sekunder, vilket betyder att de slog banrekordet och vann totalt. Här kommer stort bildspel med fantastiskt fångad action av Carlo Borlenghi.

Sydney Hobart Race är en av världens mest kända och respekterade havskappseglingar och det talas ofta om det utlimata mandomsprovet. Vindarna är ofta hårda och vågorna enorma och många har fått sätta livet till genom racets 68-åriga historia.

I år var väder och vind förhållandevis lugna vilket gjorde att 100-fotaren Wild Oats XI kunde hålla hög fart genomgående och slå banrekordet som de själva tog 2005.

– Även om det var ett relativt lättseglat race var det stundtals ändp riktigt påfrestande för båt och besättning då farterna var höga. Wild Oats har inga problem att snitta över 25 knop.

–Vi sprängde en spinnakar och en del utrustning gick sönder, så det var inte helt smärtfritt säger skepparen Mark Richards. Innan årets race hade Wild Oats XI uppgraderats rejält med bland annat nya vingar på kölen och nya segel.

– Modifierarna gjorde helt klart stor skillnad och var avgörande för att vi skulle kunna slå vårt rekord, säger Robert Oatley, ägare av ”Wild Oats” som nu varit först över linjen sex gånger i Sydney Hobart Race.

Racet sändes live på australiensisk tv. Mediatäckningen var som vanligt något utöver det vanliga i seglingsvärlden och alla videor och bilder finns samlade på Rolexsydneyhobart.com.

Sydney Hobart Maluka
Racets minsta båt är blott nio meter långa och 80-år gamla Maluka of Kermandie. Båtbyggaren Sean Langman restaurerade den och ställde upp med den i racet första gången 2006 och blev den första båten under 9,5 meter att genomföra racet, någonsin. Även i år är den minst i flottan och logiskt nog också sists.  I skrivande stund har den ännu inte gått i mål.

Sydney-Hobart

Relaterade artiklar

racing_havskappsegling_2018_Sydney_to_Hobart_Sydney_to_Hobart

Sydney Hobart – nattens livesändning i repris!

racing_havskappsegling_2017_Sydney_Hobart_Rolex_Sydney_Hobart_incident

Hårda tag i giganternas kamp – Sydney Hobart

racing_havskappsegling_2016_Sydney_Hobart_28_dec_Perpetual

Nytt rejält rekord i Sydney-Hobart

racing_havskappsegling_2016_Sydney_Hobart_27_dec_Sydney_Hobart_Wild_Oats_retiring

Wild Oats höll rekordfart men tvingas bryta

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar