Bildspel och videor från blåsiga Hyundai Cup

Gustav Morin

Gustav Morin

Hamnen.ses bloggare Jimmy Hellberg tog hem segern och därmed en splliterny Huyndaibil i årets Hyundai Cup i Nynäshamn. Här kommer segerintervju, bildspel och videor.

– Hyundai Cup är den roligaste seglingen på året. De lägger enormt stort engagemang på det som händer i land. I år ansträngde de sig ännu mer än vanligt och arrangerade en tillfartssegling som gjorde det roligare för oss som har en bit till Nynäshamn.  Det var till och med liveband första kvällen, berättar Jimmy.

För att vinna en SRS-kappsegling krävs det ofta en del stolpe in eftersom båtarna är så olika.

– Vindarna avgör ju vilka som har fördel, stora eller små båtar. Alla prognoser sa att det inte skulle vara någon vind alls men det blev tvärtom och vinden kom först vid lunch när de stora båtarna startade. Dessutom vred vinden så att vi som startade sist slapp att kryssa så mycket i början,vilket de mindre båtarna behövde göra. Det blev ett storbåtsrace och min Pac-Man trivs väldigt bra i lite mer vind, säger Jimmy.

Besättningen på B&R 38 Pac-Man slapp också att sick-sacka på undanvinden.

– Vi kunde sträcka med gennakern och fick riktigt bra fart. Sen i slutet av racet så blev det bleke och vi kom ikapp alla mindre båtar. Men det blev ändå tajt i mål.

Det skiljde inte mycket till andra- och tredjeplats. Först trodde arrangören att Arcona 430 Zelma med skepparen Johan Zellman, som Jimmy slagits emot mycket i många race senaste åren, var tvåa. Men det visade sig att resultatet var fel. Zelma var trea och  Aspect 40:an Styv knep andraplatsen.

Aspect 40 är en båttyp som Jimmy tidigt hade som måttstock när han införskaffade och började trimma sin udda B&R 38. Se video när han seglar mot dem för första gången.

Hur skulle du beskriva Hyundai Cup?
– Jag har varit med fyra år och det har alltid varit bra. Hela 150 båtar ställde till start och hela 500 personer kom på regattamiddagen. Wallmans salonger var på plats och drog igång ett riktigt bra party, det blev nästan som en liten vattenfestival. Det finns ingen tävling som ger så mycket. Dessutom är det billig anmälningsavgift jämfört med många andra stora kappseglingar.

Hyundai i20Förstapriset i Hyundai Cup var en fullutrustad Hyundai i20.

Hur känns det att vinna och få åka hem i en ny bil?
– Det är helt surrealistiskt att jag har vunnit en bil. Det finns nog inga sponsorer som ger så mycket till ett sånt här event som Hyundai och Nynäshamn och alla andra sponsorer som är inblandade.

Vad ska du göra med bilen?
– Den ger jag till min största supporter, min tjej Sahra Lindgren. Hon ställer alltid upp för mig och min segling. Det är nog unikt och jag är väldigt tacksam, avslutar båtfeberbloggaren Jimmy Hellberg.

Hyundai Cup PlayDet pågick flera livesändningar under racet och nu i efterhand kan man också se videor som alla seglare tankat upp på Hyundai Cups egna playkanal. Se också alla Peter Witts bilder här.

racing_havskappsegling_2013_Hyundai_Cup_bildspel3_Hyundai_puff_Jimmy

Relaterade artiklar

Z30+

Z30+ – ny svensk racer med komfort som tillval

Arcona 345

Arcona 345 – första intrycken från testen

racing_bankappsegling_2019_Shorthanded_emelyHagenWilliwaw

Svenskar testar nya unika OS-klassen i helgen

racing_bankappsegling_2018_Fast40_Fast_40

Fast40 – het uppstickare i kappseglingsvärlden

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar