Första kvinnliga skepparen i America’s Cup

Gustav Morin

Gustav Morin

Carolijn Brouwer har seglat tre upplagor av Volvo Ocean Race, vunnit ett, och deltagit i tre OS. Nu ska hon hålla i rodret för världens snabbaste bankappseglingsbåt – god för 50 knop. 

Det är inte bara första gången som en kvinna håller i rodret för en utmanare i America’s Cup. Det är också första gången som ett holländskt lag deltar i jakten på världens äldsta idrottstrofé – the Auld Mug.

Photo Laurens MorelSenaste åren har Carolijn Brouwer seglat mycket små katamarener – när det har funnits tid.
Foto: Lauren Morel. 

På senare år har Carolijn seglat mycket stora båtar där jorden-runt-segling har stått i centrum. Men innan dess har hon seglat OS i 470, E-jolle och i Tornado och därtill orienteringskappseglat i Stockholms skärgård i Stockholm Archipelago Raid.

Varför satsar du på America’s Cup?
– Jag har tävlat i tre olympiska spel och seglat Volvo Ocean Race tre gånger. America’s Cup är något man vill vara en del av som en professionell seglare.

Hur känns det att representera Nederländerna?
– Jag kan inte föreställa mig något mer speciellt än detta, denna trofé har funnits i 168 år och Nederländerna har aldrig deltagit … Nederländerna har mycket kunskap inom segling. Vi är de bästa båtbyggarna i världen, vi har en mycket stark sjöfartsnäring och stor kunskap om hydraulik och aerodynamik. Det handlar inte bara om sjömännen på båten utan också om forskning och utveckling och design.

Hur ser du på jämställdheten inom segling?
– Det vore såklart fantastiskt om jag kan fungera som en inspirerande förebild för tjejer genom att vinna Volvo Ocean Race och nu styra en båt i America’s Cup. Men det är inte anledningen till att jag gör det. Jag gör det för att segling är min passion, jag är vill vara konkurrenskraftig och jag vill vinna.

Hur förbereder du dig?
– America’s Cup är två år bort, det låter så mycket men det är det inte. Vi är väl medvetna om att några av de andra lagen ligger på ett mycket mer framskjutet stadie än vad vi är.

En kort version av Carolijns uttalande kring nyheten.

Här är en mer ingående intervju om vad som hänt i Carolijns seglarliv senaste månaderna.

Intervjun är ett utdrag från ett pressemeddelande via CNN Sport.

racing_bankappsegling_2019_Americas_Cup_Carolijn_Brouwer_Carolijn_Brouwer

Relaterade artiklar

Ineos Americas Cup

Brittiska America’s Cup-laget testar gränserna…

Team New Zealand Capsize1

Nya America’s Cup-värstingen på 75 fot kapsejsar

nyheter_2019_Mange_Olssons_minnesfond_Carolijn_Brouwer_puff

Mange Olsson-priset till framgångsrik kvinna

racing_bankappsegling_2019_American_Magic_Americas_Cup_The_mule

Kapsejsning med ny båt inför America’s Cup

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar