Columbus och Fosset utmanas av Cammas

Redaktionen

Redaktionen

Fransmannen Franck Cammas försöker sig på rekordseglingen i Columbus kölvatten över Atlanten. Han är nu i Cadiz med trimaranen Groupama 3 i väntan på gynsamm väderprognos. Landsmännen på Gitana 13 fick nyligen roderhaveri i sitt försök och bröt. Nuvarande rekord sattes av amerikanen Steve Fosset 2003.

För Christopher Columbus tog det drygt tre månader, för fransmännen på Gitana 13 tog rekordförsöket nyligen slut vid Kanarieöarna. Ett roderhaveri var orsaken till att de bröt. Amerikanen Steve Fosset och hans besättning har rekordet på den 3 884 sjömil långa rutten mellan Cadiz och San Salvador. Rekordet sattes år 2003 och är på nio dagar, 13 timmar, 30 minuter och 18 sekunder

Nu gör några nya fransmän ett försök.

-Den här rekordseglingen är svår att förutse vädermässigt, säger Jean-Yves Bernot, specialist på väder ombord på Groupama 3.
– Bästa scenariot för Franck Cammas och besättningen är att ligga på en bog till Kanarieörarna för lämna öarna om styrbord. Nu väntar vi på en stark nordlig vind för att kunna lämna Cadiz. Förhoppningvis kan vi ligga kvar i den vinden tills passadvindarna på Atlanten tar över.
– Angöringen mot Bahamas bjuder ofta på hål i passadvinden och vi måste vara mycket försiktiga med att inte hamna i mindre vind.

Franck Cammas och hans besättning har avsatt tiden 26 mars till 23 april för att starta rekordförsöket. Om inte något passande vädersystem inträffar under den tiden planerar de att segla över Atlanten till Miami utan att ge sig på något rekordförsök.

Kommentera gärna hur du tror att det går för Groupama 3 i rekordförsöket Cadiz-San Salvador

regatta_g01puff

Relaterade artiklar

racing_havskappsegling_julesvink

Cammas vill bli snabbast runt jorden

racing_havskappsegling_hiqpart2

HiQ avbryter rekordförsök

racing_havskappsegling_hiqentofflpuff

Rekordförsök Ystad – Haparanda

racing_havskappsegling_groupama3recpuff

784,4 – Nytt dygnsekord för segel

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar