Coutts: “Americas Cup med katamaraner”

Coutts: “Americas Cup med katamaraner”

Redaktionen

“Vi är nu helt och hållet engagerade i att nästa Americas Cup blir med flerskrovsbåtar, säger Russell Coutts, VD för BMW Oracle Team.
“Det är dags att gå vidare”, säger han i ett meddelande från utmanarklubben Golden Gate Yacht Club.

Russell Coutts och ägaren av dataföretaget Oracle, Larry Ellison skakar hand när det blev klart att Russell Coutts blev VD för Team BMW Oracle satsning på det 33:dje Americas Cup.

Russell Coutts, numera VD för Larry Ellisons Oracle-satsning i Americas Cup med Golden Gate Yacht Club som utmanarklubb, låter meddela att klubben kommer att tävla i nästa Americas Cup enligt de grundläggande reglerna presenterade i “The Deed of Gift”.

“Deed of Gift” skrevs i samband med de första Americas Cup-seglingarna för långt över 100 år sedan. Dokumentet har varit föremål för flera juridiska processer under årens lopp. Bland annat utnyttjade amerikanen Dennis Conner de luckor som finns i Deed of Gift genom att utmana och ta tillbaka Americas Cup till USA på åttiotalet. Amerikanarna ställde upp med en liten, snabb katamaran och fullständigt sopade banan med en stor Nya Zeeländsk enskrovsbåt. Försvararna från Nya Zeeland såg mest ut att segla en gammal dinosaurie till båt..

Efter Alinghis seger i Americas Cup i Valencia i somras har det tjafsats rejält mellan de två huvudpersonerna Ernesto Bertarelli, Alinghi och Larry Elisson, Oracle. Tjafset har varit mycket prestigeladdat men inte förts direkt mellan dem, utan via jurister och även i en civil domstol i New Yorks. Striden mellan dessa två av några av världens rikaste män gällde på vilket sätt “Deed of Gift” ska tolkas. I klartext betyder det hur, när, var och med vilka båtar nästa Americas Cup ska avgöras.

– Det är dags att gå vidare och veta var vi står, säger Russell Coutts. Vi hade hoppats att kunna förhandla fram en regatta som avgörs på ett konventionellt sätt. Men försvaren Alinghi har gjort klart för oss att de inte är villiga till sådana förhandlingar.

– Vi är nu helt och hållet engagerade i att nästa Americas Cup blir med flerskrovsbåtar, säger Coutts och fortsätter:

– Om vi lyckas vinna och om Valencia och Spanien ger oss vårt stöd kommer vi att återigen skapa en mer konventionell regatta (läs med enskrovsbåtar.reds.anm) i Valencia 2011. Det Americas Cup kommer då att ha rättvisa regler som försvarare och utmanare är eniga om.

Historiska bilder från våren 2007 när Team BMW Oracle tränade med enskrovsbåtar. Enligt Russell Coutts är det nu dags för flerskrovsbåtar.

Redaktionen

racing_bankappsegling_rcac33

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Inget svar från TV-Sporten

nyheter_logo_sportspegeln

Öppet brev till TV- Sporten

nyheter_3ligglyftpuff

Nedräkning för The Round Gotland Midwinter Challenge

nyheter_isaport3

Hon satsar på rekordsegling runt Gotland – i december