Cyklon på 200 km/h hotar Volvo Ocean Race

Redaktionen

Redaktionen

En cyklon med vindar på 200 km/h – och som dessutom verkar växa sig ännu starkare – tvingar arrangören att skjuta upp starten för den femte etappen i Volvo Ocean Race.

De sex båtarna i Volvo Ocean Race skulle enligt planen lämna Auckland och ge sig iväg på tävlingens längsta etapp (6 776 sjömil på väg till Itajaí, Brasilien) klockan 02.00 svensk tid natten till söndag den 15 mars (14.00 lokal tid).

Men på grund av prognoser som varnar för att en kategori 5-cyklon kan slå till i området har tävlingsledningen beslutat att skjuta upp etappstarten minst 24 timmar. Därför kan startskottet gå tidigast 02.00 svensk tid under natten till måndag den 16 mars (måndag 14.00 lokal tid i Nya Zeeland).

Volvo Ocean Race VD Knut Frostad tar inga risker. 

– Säkerheten går först, säger Volvo Ocean Race VD Knut Frostad. Vi tar detta beslut eftersom vi ännu inte vet vilken väg den tropiska cyklonen kommer att ta. Den är ovanligt stor och den ligger helt enkelt i vägen för våra seglare.

Besättningarna får njuta av Auckland ytterligare ett dygn. 

Den tropiska cyklonen, som har fått namnet Pam och redan har haft vindar på 200 km/h, befinner sig nu norr om Nya Zeeland. Den senaste prognosen säger att den kan bli ännu starkare när den rör sig söderut och även om vädersystemet missar Nya Zeeland kan det skapa stora vågor och orsaka stora problem för båtarna på havet.

– Vårt största bekymmer är sjön snarare än vinden, säger Frostad. Båtarna klarar av mycket vind men det kommer att vara väldigt stora vågor längst hela den Nya Zeeländska kusten och inga ställen att gömma sig på.

– Vi kommer inte att låta båtarna lämna Auckland före 14.00 lokal tid på måndag men det kan också blir senare. Det beror på hur den tropiska cyklonen rör sig.

In-Port Racet seglas enligt grundplanen. 

New Zealand Herald In-Port Race startar fortfarande som planerat klockan 02.00 svensk tid under natten till lördag 14 mars. Prognosen säger att detta korta sprintrace i Auckland kommer att avgöras i perfekta speglingsförhållanden med solsken och vind på 10 m/s.

 

racing_havskappsegling_2015_VOR_Mars_12_Ingang_BildspelCyklonIngangFix

Relaterade artiklar

racing_havskappsegling_2019_VOR_kvinnliga_seglare_Yongest_woman_in_the_ocean_race

Yngsta tjejen i Volvo Ocean Race dominerar

racing_havskappsegling_2019_The_Ocean_Race__The_Ocean_Race_Salen

Svensken som ska leda nya The Ocean Race

racing_havskappsegling_2019_Maiden_women_offshore_Tracy_Edwards

Första kvinnliga skepparen i Whitbread berättar

racing_havskappsegling_2018_IMOCA60Lyfter_Ingang_IMOCA60LyfterIngang

Nu lyfter IMOCA 60!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar