Dags för monsteretappen i Volvo Ocean Race!

Gustav Morin

Gustav Morin

Ocean Race longest leg 1På söndag startar den sjunde etappen som går från Auckland Nya Zeeland, runt Kap Horn och upp till målet Itajai i Brasilien. Det är racets längsta etapp och dubbla poäng gäller.

Båtarna ska långt ner på Södra ishavet och runda Kap Horn innan de till slut når värmen i Itajai efter en resa på 7 600 sjömil. 

– Det kommer att bli väldigt kallt men det är ändå förmodligen den bästa segling som man kan uppleva, säger Team Brunels skeppare Bouwe Bekking och fortsätter:

– Att runda Kap Horn ger ett stort psykologisk lyft då man har lämnat Södra ishavet bakom sig och kan se fram emot varmare väder för varje sjömil norrut.

Ocean Race longest leg 2Kallt och böllt och sen motsatsen. Sjunde etappen bjuder på det mesta. 

Utmaningarna är många och väderförhållandena stundtals brutala. Det krävs att varje lag har en smart strategi för att positionera båten rätt.

Vinnaren får dubbla poäng poäng på den här etappen och den som leder vid Kap Horn får en bonuspoäng. På så sätt spelar etappen stor roll för utgången av Volvo Ocean Race.

– Jag har gjort etappen två gånger och aldrig avslutat den med masten uppe. Vår navigatör Pascal Bidégorry har gjort etappen två gånger och aldrig lyckats passera Kap Horn! Vårt mål är att ta oss förbi Kap Horn och gå i mål med masten uppe, säger Dongfeng Race Teams skeppare Charles Caudrelier.

Ocean Race longest leg 3

Det sägs att fler människor har bestigit Mount Everest än seglat runt Kap Horn. Efter att ha rundat denna ikoniska udde når båtarna Atlanten för första gången sedan december. De passerar sedan Argentina och Uruguay på vägen till Brasilien. Under etappen passerar båtarna också Point Nemo, som är den plats i världen som är längst ifrån land – 2 688 kilometer.

Glädjande för tävlingen är att Vestas 11th Hour Racing är tillbaka. Laget har inte tävlat sedan den ödesdigra kollisionen med en fiskebåt i slutet av den fjärde etappen, som resulterade i ett dödsfall.

Båten har reparerats i Auckland och är nu redo för start i etapp sju.

– Vi har kommit ihop som lag på ett bra sätt och reparationen har gått bra. Vi var framgångsrika på etappen i Södra ishavet förra gången och vill upprepa den prestationen, säger skepparen Charlie Enright.

Spanska båten MAPFRE leder just nu Volvo Ocean Race på totalt 37 poäng.

Xabi Fernández är skeppare och ombord finns bland andra olympiske guldmedaljören Blair Tuke från Nya Zeeland och dubble världsmästaren och tillika Volvo Ocean Race-vinnaren (med nederländska båten ABN AMRO I 2006) Robert Greenhalgh från England.

Ocean Race longest leg 4Att segla Volvo Ocean Race är som att slå rekord i antalet solupp- och nedångar. 

MAPFREs tuffaste konkurrent är just nu kinesiska båten Dongfeng Race Team, som är tre poäng bakom.

– Självklart känner jag att de kommer närmare, men vi kan bara göra en sak: pusha båten, segla bra och försöka vinna etappen. Gör vi det är det ett stort steg framåt, säger Xabi Fernández.

Turn the Tide on Plastics vaktkapten Martin Strömberg seglar inte den sjunde etappen. Han står över etappen på grund av en knäskada men är tillbaks ombord i etappen efter.

Startskottet för etappen i Auckland går klockan 02.00 natten till söndag (svensk tid).

racing_havskappsegling_2018_VOR_Leg_7_Start_Ocean_Race_longest_leg_1

Relaterade artiklar

racing_havskappsegling_2019_VOR_kvinnliga_seglare_Yongest_woman_in_the_ocean_race

Yngsta tjejen i Volvo Ocean Race dominerar

racing_havskappsegling_2019_The_Ocean_Race__The_Ocean_Race_Salen

Svensken som ska leda nya The Ocean Race

racing_havskappsegling_2019_Maiden_women_offshore_Tracy_Edwards

Första kvinnliga skepparen i Whitbread berättar

racing_havskappsegling_2018_VORTheMovie_Ingang_Volvo_Ocean_Race_recap_2017_2018

VOR – the movie!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar