Dansk segling satsar på jollen RS Feva XL

Redaktionen

Redaktionen

RS Feva XLDanska Seglarförbundet köper 100 jollar av typen RS Feva XL. Det är den största orden förbundet har gjort och man gör det för att rektytera och trygga ungdomseglingen på sikt.RS Feva är en snabb och livlig jolle som även lämpar sig som seglarskolebåt.

Med sponsorers hjälp har Danska Seglarförbundet lyckats få fram en överenskommelse som går ut på att seglarklubbar i Danmark får köpa jollen RS Feva XL till ett mycket reducerat pris. Detta under förutsättning att jollarna används för att skapa intresse bland ungdomar.

DSF gjorde en undersökning om vilken båt som skulle kunna passa dagens ungdomar bäst. Kriterierna var att den skulle vara lätt att hantera utan att för den skull ge avkall på prestanda, överkomligt pris, lätt att underhålla och framför allt ? rolig att segla.

RS Feva har sedan den lanserades 2003 vuxit kraftig framför allt i England men även internationellt. I Sverige är Christer Båth i Göteborg agent för RS Feva.

Så här presenterar Christer Båth RS Feva:

Här är båten som passar både som kappseglings klass och seglarskolebåt. RS Feva är tillräckligt livlig och avancerad för att vara en bra tävlingsbåt. Den är samtidigt tillräckligt robust och lättseglad för att passa som seglarskolebåt.

RS Feva som kappseglingsjolle.
RS Fevan är en strikt entypsklass vilket betyder att inget i utrustningen får ändras. Inte ens seglena får vara från någon annan segelmakare. Detta gör att alla seglar på lika villkor och man kan inte köpa sig till fart. RS Feva har storsegel och fock på kryssen och på undanvinden hissar man upp gennakern och har plötsligt nästan dubbla segelytan. Detta gör att undanvinden bli rolig och spännande för både rorsman och gast.

RS Feva som seglarskolebåt.
Feva är en relativt stadig båt med gott om plats under bommen. Kan seglas av två kompisar på 10 år och uppåt eller en vuxen och ett barn. Jollen är rotationsgjuten Comtec PE3 polyethylen vilket är ett mycket stryktåligt marerial. Krockar, som skulle kostat mycket pengar att laga om båtarna var i glasfiber, klarar de här båtarna galant.

Specifikation
Skrov: Comptec PE3
Längd: 3,46 m
Bredd: 1,42 m
Vikt: 63 kg
Revbart storsegel 5,5 kvm Storsegel m. 3 lattor 6,5 kvm
Fock. 2,1 kvm
Gennaker 7,0 kvm

RS Feva XL

Relaterade artiklar

Yrke seglare – Klabbe Nylöf del 2

racing_havskappsegling_leopardpuff

Leopard först i mål i Fastnet Race

racing_kona500

Ny typ av Vindsurfingraid i Stockholms skärgård

racing_bankappsegling_matchpgilmourtumme

Världens bästa seglare i Match Cup Sweden

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar