DB56 – snabbseglare och planande motorbåt i ett!

Redaktionen

Redaktionen

Motorseglare, så som vi känner dem, är tröstlösa trögburkar som inte är bra på något. Men det finns förstås undantag och spanska BD56 är ett lysande sådant.

För två år sedan åkte Hamnen.ses utsända reportrar vattenskidor efter motorseglaren Sailjet 40 i en spektakulär och vida omtalad test.

Sailjet är, för den som minns något så ovanligt som snabbseglare som även kan köras för motor i 20 knop. Och som dessutom har en bastu.

Nu kommer spanska DB56 som är begåvad med samma egenskaper, sånär som på bastun. Däremot har den en svårslaget rymlig och ljus däckssalong, invändig styrplats, fyra hytter och dubbla toalettutrymmen med förnämlig komfort. För att nämna en del.

Ingen trögburk
Precis som i fallet med Sailjet 40 så är det heller inte tal om någon blytung trögburk som går fram som en lus på tjärad näver under segel. Här snackar vi istället om ett lättviktsbygge som seglar snabbt och som gör 22 knop om man startar snurrorna – två stycken 300-hästare(!).

Det går alltså utmärkt att segla i ytterskärgården på förmiddagen och ändå hinna hem för en golfrunda på eftermiddagen. Häpp!

Kollfiber och vacuum
Skrovet är vacuumbakat och därmed mycket lätt. Därtill har den mast och rullbom i kolfiber. T-kölen sticker 3,5 meter har precis som rodret en slimmad racingprofil. Naturligtvis är alla vinschar också elektriska.

Gott så. Men så var det också det där med priset. Den som slår till får räkna med ett startpris på en bit över 20 miljoner kronor plus moms.

Sedan tillkommer förstås all kringutrustning som köparen – och framför allt säljaren – tycker att man absolut inte vill, kan eller bör vara utan.

Se också:
Test av Sailjet 40 – den seglande vattenskidbåten.

BD56  
Längd ö a: 16,66 m
Längd v l: 14,93 m
Bredd: 4,50 m
Djupgående: 2/3,5 m
Vikt: 14 560 kg
Masthöjd: 23,02 m
Storsegel: 73 kvm
Fock: 62,2 kvm
Rek. motorstyrka: 2 x 300 hk
Bränsle: 980 liter
Vatten: 850 liter
CE-kategori: B
Design: BYD Group
Pris: från 2,2 miljoner Euro + moms
Mer info: http://www.bdyachts.com/bd56/
batar_segelbatar_2016_DB56_BD56Ingang_DB56Ingang

Relaterade artiklar

Marell M15Q 3

Marell M15Q – första intrycken av monstret!

American Magic Capsize Americas Cup

America’s Cup – förödelsen från insidan

American Magic Patriot capsize 5

Dramatisk kapsejsning för 75-fotare i America’s Cup

America's Cup

America’s Cup – första utmanarmatchen i repris

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar