”Världens största tv-sändning”

Gustav Morin

Gustav Morin

Gotland_Runt_Kihlborg
Den 30 juni går starten för ÅF Offshore Race från Stockholm. I år ska vi på Hamnen.se vara med och bidra till att göra seglingen mer publik. Vill du också vara med?
Allt du behöver är en smartphone med en internetanslutning. Med den kan du filma racet från en kappseglande båt eller i egenskap av publik. Videorna läggs upp enskilt och vi klipper sedan ihop ett ”best of-inslag” varje dag under racet.
Foto: Oskar Kihlborg.

Lördag den 30 juni kl. 11.00 startar Sveriges största havskappsegling “ÅF Offshore Race”. Men innan dess går startskottet för ett unikt samarbete där såväl seglingssajer som företag gått samman med en gemensam målsättning – att göra svensk segling mer publik.

– Med hjälp av “crowdsourced video” vill vi göra det möjligt för många att ta del av och hjälpa till att sprida det som händer i samband med ÅF Offshore Race. Vi vill skapa tv på ett sätt som aldrig gjorts förut, säger Johan Lundqvist från Solidtango som är initiativtagare till samarbetet.

Idén är enkel; ombord på de tävlande båtarna under ÅF Offshore Race finns det tusentals människor utrustade med filmkameror i form av smartphones och surfplattor, på land finns det ännu fler som kommer att följa racet. Målet är att med hjälp av dessa människor skapa världens största tv-produktion räknat i antal kameramän och kvinnor.

Allt man behöver är en smartphone eller surfplatta med internetuppkoppling. Inspelade videos laddar man upp på följande adress: http://blur.solidtango.com/upload
Ingen inloggning krävs då alla videos som laddas upp granskas innan publicering sker.

Varje video som blir publicerad visas upp var för sig. Men vissa videos kommer även ingå i längre filmer som redigeras ihop av oss på Hamnen.se.

Niklas Qvarnström från Tangosailing.nu bidrar med skarpa analyser innan och under racet i form av video.

Utöver uppladdning av video sker även livesändning från fyra av racets båtar (Blur, Pac Man, Solidtango och Net 1). Varje livesändning innehåller även en chatt så att man kan diskutera det som händer med andra som tittar.

Alla livesändningar och uppladdade videos visas på: http://blurlive.solidtango.com och självklart hos oss på Hamnen.se

– Det är superkul att kunna göra detta tillsammans med andra aktörer som brinner för kappsegling, säger Peter Gustafsson på blur.se. Det är ingen idé att vänta på att traditionella medier skall fatta grejen. Nu är det seglarna själva som visar hur det skall göras. Tillsammans kan vi skapa en unik bevakning av ÅF Offshore Race och göra det möjligt för fler människor att få upp ögonen för vår fantastiska sport, avslutar han.

Företag och sajter som är delaktiga i detta projekt är: Solidtango, Skärgårdsradion 90.2, Net 1, Blur.se, Hamnen.se och Tangosailing.nu, samt alla människor som bidrar med innehåll i form av video.

Läs tidigare artikel om ÅF Offshore Race.

Relaterade artiklar

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.