Drama i Middle Sea Race

Redaktionen

Redaktionen

Stor dramatik i ett stormigt Middle Sea Race. Magnus Woxen ombord på amerikanska 90-fotaren Rambler slog ett saftigt banrekord. En australisk besättning övergav sin båt och räddades med hjälp av helikopter. Läs storyn och intervjun med Magnus Woxén.

Flera dramatiska händelser inträffade under Middle Sea Race. Alla slutade lyckligt men kunde ha slutat på helt andra sätt.

I en händelse kämpade besättningen på 90-fotaren Rambler med Magnus Woxén ombord. De slog det sju år gamla rekordet på den drygt 600 sjömil långa havsbanan. I en annan räddades en Australisk besättning när deras båt Loki höll på att sjunka vid Siciliens norra kust.

Helt klart kommer båda besättningarna att ha minnen för livet efter detta Middle Sea Race.

För besättningen på Rambler och i synnerhet för ägaren George David var det en dröm som blev verklighet. Knappast kunde han i sina vildaste fantasier tro att han vid första försöket skulle slå banrekord i denna berömda havskappsegling. George David köpte Rambler begagnad av Neville Chrichton som gjorde två misslyckade försök att slå rekord i Middle Sea Race. Då gick 90-fotaren under namnet Alfa Romeo.

Magnus Woxen från Stockholm ingår I Ramblers besättning som en av fyra rorsmänn. När han inte styr kör han i huvudsak storskotet.

– Det här rekordet kommer nog att stå sig länge. Normalt brukar det alltid bli några stopp på grund av dålig vind men den här gången blåste det rejält hela tiden. Vi hade 55 knop (cirka 23 m/s) på vindmätaren, säger Magnus Woxen.

– Vi drev på Rambler ganska hårt, hade toppfarter runt 30 knop. Vid ett sådant tillfälle lossnade förluckan och vatten forsade in i båten. Vi var hyfsat snabba att borra hål i däcket och luckan för att kunna surra fast den.

-Det här hände när våra värsta konkurrenter i vår klass hade brutit så efter problemet med lucka slog vi av något på farten.

 

Rambler rekordsegling kommer att gå till historien. Hon gjorde första halvan av racet till Favignana på ett dygn, fem timmar och 26 minuter genom att ha en otroligt snabb undanvind hella vägen till Messina och forbid vulkanön Stromboli. Senare delen tog 18 timmar, med endast en liten stormrigg satt.
För besättningen på Loki var dramat livshotande. I styv kuling och med en båtfart runt 15-16 knop upplevde de plötsligt en kraftig smäll. Det var rodret som hade gått av och flöt iväg som en surfbräda i den grova sjön. Efter att ha pratat med ägaren Stephen Ainsworth förklarade han att han efter att fått Loki under någon form av kontroll larmade han tävlingledningen.

Nödanropet plockades upp av Tomasso Chieffi som seglade ombord på Atalanta II som befann sig en bit framför Loki. Tomasso och besättningen på Atalanta II beslöt att vända om för att försöka undsätta och hjälpa till med räddningen av Loki.

– När vi kom upp jämsides med Loki, fick vi till slut kontakt med dem över telefonen. Vi hörde då att rodret hade gått av. Vår första idé var att försöka bogsera Loki, men vi hade inte någon tamp som var tillräckligt stark plus att sjön var så grov att det kom vågor så stora att det då och då bröt över masten, sade Tomaso Chieffi

-Det var mycket svårt att komma upp långskepps med Loki. Vågorna gjorde att båtarna rullade så mycket att det var alldeles för riskabelt.

Italienska Kustbevakningen kom upp med två räddningsbåtar, men även den större av de två kunde inget annat än att ligga stand by bredvid Loki. Loki drev snabbt mot läkusten i Castallammare-bukten och ett beslut fattades att försöka rädda besättningen med helikopter.

Italienska flygvapnet skickade en Sikorksy HH3 F för att utföra räddningen. Besättningen på Loki gick i livflotten då det var enda möjligheten för räddning. Båten och masten gungade för kraftigt för att ett lyft skulle kunna genomföras från däck. De första åtta besättningsmännen lyftes upp kl 22:20 och resten strax efter midnatt. Innan besättningen lämnade Loki la de ut ett ankare med cirka 70 meter tamp.

Vid en rekognoserings-tur på måndagsmorgonen såg det ut som om ankaret hade fått fäste och Loki låg och red ut stormen på tillräckligt djupt vatten.

Även om det då inte gick att ta sig ombord på båten så ser dramat ut att sluta lyckligt på bästa möjliga sätt. Alla överlevde, inga skadades och båten Loki drev inte upp på klipporna.

Källa: hamnen.se/scuttlebutt

 

http://www.rolexmiddlesearace.com

Så var årets Middle Sea Race i verkligheten. Vid tangentbordet och med kaffe och bulle vid sidan (får red. förmoda) satt 76 deltagare och körde Middle Sea Online, alla med lika polardiagram som verklighetens 90-fotare Rambler.

-Vi slog rekord ute på havet, men blev slagna av många i sailonline.org, säger Magnus Woxen.

Magnus förklarar skillnaden mellan verklig och virtuell segling.

-När det blåser så hårt som det gjorde i årets Middle Sea Race finns det inte en chans att i verkligheten segla upp till vad polardiagrammet visar. Vi kan helt enkelt inte gå efter polarerna när stormseglen är satta. Sen saktade vi medvetet ner efter olyckan med fördäcksluckan.

 

Resultat Middle Sea Race Online/sailonline.org.

 

Antal deltagare: 76

 

1 Jeroen Tiel

2 Tomas Ohlson Tomas

3 Ahti Nurminen ade

4 Lynn Ray Digmo

5 laurent pichon balclutha

6 Sampo Valjus Laiska

7 Calle Pihlgren Jammen

8 Jakob Kuttenkeuler jakob

9 Neil Young H4

10 Gunnar Nilsson ostra

racing_havskappsegling_middlokipuff2

Relaterade artiklar

racing_havskappsegling_2016_PaGangSegling_Ingang_PåGSeglarvarldIngang

Hänt i seglingsvärlden – november

racing_havskappsegling_2014_Middle_sea_race_Middle_Sea_Race-6_Puff

Extremt avslut i historiskt Rolex Middle Sea Race

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar