Drömstart för Anton och Fredrik på VM!

Gustav Morin

Gustav Morin

Bergstrom DahlbergAnton Dahlberg och Fredrik Bergström inledde VM i danska Århus på bästa tänkbara sätt när de på torsdagen vann första seglingen efter ett mycket taktiskt race i lätta vindar.
Läs mer och se videointervju.

VM inleddes med att seglingarna blev uppskjutna några timmar på grund av för lite vind. Arrangörens plan var att genomföra två race i 470 och två i Finnjolle under torsdagen. Det blev bara ett vardera för de två klasserna. Övriga klasser går in i VM under de kommande dagarna.

– Det blev ett väldigt lurigt race. Vinden vred kraftigt, både i riktning och styrka. En ljummen start gjorde att vi låg efter i början. Men den luriga vinden gjorde att det fanns många möjligheter. Vi höll oss lugna och tog de stora besluten korrekt, berättar Anton Dahlberg.

Anton och Fredrik är just nu världens i särklass bästa 470-besättning. I våras vann de världscupseglingarna i Hyeres och EM-guld i Burgas – båda gångerna i utklassningsstil. Och nu leder de VM även om det bara är efter ett av elva planerade race.

– Det här var en bra start och det ger oss bra självförtroende inför kommande seglingar. Vi är givetvis nöjda. Men som alltid, efter första racet, så är det hur mycket segling som helst kvar, säger Anton.

Vad finns bakom fasaden på Sveriges nu mest framgångsrika seglingslag? Här får vi en del av svaret.

Fredagen bjöd på fina seglingar i vindar runt 3-5 m/s. Sjöbrisen kom tidigt och höll sig stabil hela dagen. Det blev lite ”enklare” än på torsdagen då det blev en lång väntan på vind.

Även Carl-Fredrik Fock/Marcus Dackhammar seglar stabilt. På torsdagen inledde de med att vara 11 i det första racet. Men på fredagen fick de fart i båten och levererade serien 7-3-2. Och de är bara tre poäng efter kompisarna Anton och Fredrik.

Att två svenska båtar är bland de fyra bästa på ett VM är imponerande.

– Men man vinner inte ett mästerskap i början. Däremot kan man förlora ett i början. Jag tycker vi gör en solid dag utan att ”edga”. Men det var tufft och Freddan är helt slut, säger Anton Dahlberg efter att de gjort serien trea-sexa-femma i de tre racen.

– Det stora klivet tar ju Mackan och Focken med en solid serie idag. De visar som väntat att 470 herr är vår starkaste klass just nu, säger förbundskapten Magnus Grävare

racing_bankappsegling_2018_VM_Arhus_Bergstrom_Dahlberg

Relaterade artiklar

210312-4 Anton Fredrik VM 470 foto Uros Kekus Kleva

Svenskt VM-guld i 470 efter onödigt spännande final!

racing_bankappsegling_2019_EM_guld_470_Dahlberg_Bergstrom_470_Champions

EM-guld till Anton och Fredrik!

racing_bankappsegling_2019_470_seger_Mallorca_190405_Anton_o_Fredrik_foto_Jesus_Renedo

Svensk storstilad seger på Mallorca

racing_bankappsegling_2018_VM_Arhus_VM_Max_Salminen_foto_Jesus_Renedo

VM-silver till Max Salminen!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar