Dubbla pallplatser på vindfattig OS-dag

Gustav Morin

Gustav Morin

JesperJesper Stålheim har haft sex tunga inledande seglingar i Rio. Men nu lossnade det ordentligt när Jesper blev tvåa respektive trea i fredagens två delseglingar.

Inför dagens seglingar låg Jesper Stålheim på en 19:e plats efter serien 10-23-26-28-10-15. Men på fredagen, på banan Copacabana, utanför den mytomspunna stranden med samma namn, så stämde plötsligt allt .

I vindar runt 5-6 m/s seglade Jesper Stålheim in på en andraplats i dagens första race och i det andra blev han trea. Därmed avancerar han från 19:e plats till att vara på 14:e plats i totalen.

Han har nu två seglingar på sig att klättra upp till tionde plats som skulle innebära att han får starta i måndagens medaljfinal. Det kommer att bli tufft, men det är inte helt omöjligt…

Om torsdagens förhållanden på vattnet utanför Rio var vilda, på gränsen till brutala, så bjöd fredagen på mer modesta kappseglingsförhållanden.

Se häftigt bildspel från de hårda vindarna i Rio!

Det var till och med så att inga klasser kom iväg som planerat kl. 13:00 (lokal tid). Först ut var brädseglarna, Laser och Laser Radial som kom iväg strax innan kl. 15:00. Då blåste det cirka 4 m/s inne i bukten och 5 m/s ute på öppnare vatten.

För övrigt bjöd Rio de Janeiro på växlande molnighet och runt 20 grader. Typisk svenskt sommarväder, med andra ord.

Samtliga svenskar besättningar var igång, utom Max Salminen och Finnjollarna som hade vilodag.

Det betydde att Laser och Laser Radial gjorde sina sjunde och åttonde seglingar.

För 470 var det segling fem och sex som gällde. Men det blev bara en delsegling. Och för 49erFX var det första dagen med kappsegling i detta OS.

I Laser Radial bjöd Josefin Olsson på en bra och en mindre bra delsegling.

”Jossan” blev trea i första racet efter en öppning där hon rundade som sjua efter första kryssen, var femma efter den andra – och trea i mål. Men i andra seglingen blev det bara en 14:e plats. Trots det avancerar Josefin i totalen där hon nu ligger på femte plats. För Laser Radial-seglarna återstår två seglingar på lördagen. Därefter väntar en vilodag och på måndagen seglar de tio bästa i klassen ett sista race i en så kallad medaljfinal där man seglar om dubbla poäng.

I 470 var det dags för femte seglingen för Anton Dalberg och Fredrik Bergström och de fortsätter att fajtas i toppen även om det ”bara” blev en åttonde plats i dagens enda race. Därmed föll de från fjärde till sjätte plats i totalen. Men det är mycket jämnt i klassen

För Lisa Ericson/Hanna Klinga i 49erFX var det olympisk debut . Det blev kanske inte riktigt den debut de hoppats på, men ändå ingen katastrof. De två seglade in på en elfteplats i dagens första segling och var sedan sexa i det andra. Det betyder nionde plats totalt. Tanken var att det skulle bli ytterligare ett race i 49erFX, men det hanns inte med innan mörkret föll över OS-stadens vatten.

racing_bankappsegling_2016_OS_RIO_Puffar_Jesper

Relaterade artiklar

Ready Steady Tokio Sailing 2019. ©PEDRO MARTINEZ/SAILING ENERGY/WORLD SAILING
18 August, 2019.

”Vi har bra chanser att ta medalj”

racing_bankappsegling_2019_Jesper_Stalheim_190818_pre-OS_Jesper_foto_PM

Sverige i topp på för-OS

racing_bankappsegling_2017_EMGuld470_Ingang_EMguldIngang

Svenskt EM-guld i 470!

racing_bankappsegling_2016_KlaraWester_Ingang_KlaraWesterIngang

Svenska OS-hoppen är ute på hal is!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar