EM-guld till Anton och Fredrik!

Gustav Morin

Gustav Morin

Dahlberg Bergstrom 470 ChampionsAnton Dahlberg och Fredrik Bergström försvarade på tisdagen sin EM-titel i 470 när de för andra året i rad seglade hem EM-guldet – den här gången i italienska San Remo.

– Det bara bubblar i hjärtat. Där är vi nu. Det är en skön känsla, säger Anton direkt efter målgången.

Det har varit en utmanande vecka för 470-seglarna. Stundtals har det blåst upp mot 20 m/s och de har inte kunnat segla. Ibland har de fått vänta på mindre vind och ibland på mer.

– Idag fick vi vänta på land i cirka tre timmar. Då var det fokuserad vila. Men sedan kom en lätt sjöbris på 2–3 m/s och vi kom iväg, berättar Anton och fortsätter:

– Vi höll mest koll på spanjorerna och australiensarna höll koll på oss.
Det blev Australien som var först över mållinjen och svenskarna blev femma i medaljracet, där bara de tio bäst i EM gjorde upp om medaljerna.

I ärlighetens namn ska nämnas att svenskarna blev tvåa i tävlingen men eftersom det var australiensarna Matt Belcher och Will Ryan som vann, så gick EM-guldet till Anton och Fredrik.

– Vi ville gärna slå även australiensarna som låg före oss i totalen och vinna allt. Men jag erkänner att det allra viktigaste idag var att segla hem EM-guldet. Att vinna regattan var bara näst viktigast.

Nu väntar lite lugn och ro för Anton och Fredrik innan det är dags för världscupfinal i Marseille i början av juni. Och i augusti bär det av till Japan.

– Det är givetvis det stora i år. Vi har både VM och för-OS i Enoshima i Japan i augusti, det vill säga samma vatten där OS 2020 ska avgöras.

Antons och Fredriks stora mål är givetvis just OS 2020 och med tanke på alla titlar och segrar de tagit de senaste åren så är de två bland de stora favoriterna.

190511 Anton Fredrik EM Foto Gerolamo AcquaroneFredrik Bergström och Anton Dahlberg i topp. Foto: Gerolamo Acquarone.

– Otroligt bra prestation med andra EM-guldet i rad för Anton och Fredrik. Ja, tredje i rad för Sverige eftersom Carl-Fredrik Fock och Marcus Dackhammar vann 2017. Det har nog aldrig hänt förut, säger förbundskapten Magnus Grävare och fortsätter:

– Anton och Fredrik har utan tvekan den högsta lägstanivån i världen. De är nästan alltid på pallen. Det är ingen annan som är nära dom i den aspekten.

Ytterligare en svensk båt var bland de tio bästa som fick vara med i det sista medaljracet på EM i San Remo och det var Europamästarna från 2017, Carl-Fredrik och Marcus. De kom på åttonde plats och slutade därmed som tia i EM.

racing_bankappsegling_2019_EM_guld_470_Dahlberg_Bergstrom_470_Champions

Relaterade artiklar

The Tokyo 2020 Olympic Sailing Competition will see 350 athletes from 65 nations race across the ten Olympic disciplines. Enoshima Yacht Harbour, the host venue of the Tokyo 1964 Olympic Sailing Competition, will once again welcome sailors from 25 July to 4 August 2021.  
30 July, 2021
© Sailing Energy / World Sailing

OS-silver till Anton och Fredrik!

The Tokyo 2020 Olympic Sailing Competition will see 350 athletes from 65 nations race across the ten Olympic disciplines. Enoshima Yacht Harbour, the host venue of the Tokyo 1964 Olympic Sailing Competition, will once again welcome sailors from 25 July to 4 August 2021.  
25 July, 2021
© Sailing Energy / World Sailing

OS – slagläge för Josefin + Anton/Fredrik!

210312-4 Anton Fredrik VM 470 foto Uros Kekus Kleva

Svenskt VM-guld i 470 efter onödigt spännande final!

racing_bankappsegling_2019_470_seger_Mallorca_190405_Anton_o_Fredrik_foto_Jesus_Renedo

Svensk storstilad seger på Mallorca

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar