Emirates Team New Zealand vinner America’s Cup!

Emirates Team New Zealand vinner America’s Cup!

Hanna Ericksson

Emirates Team New Zealand höll för favorittrycket och försvarade titeln. 7-3 blev den slutgiltiga resultatraden i den 36:e upplagan av America’s Cup, men vägen dit var allt annat än spikrak.

På grund av Coronapandemin ställdes många av förtävlingarna in och det var ett matchotränat Emirates Team New Zealand som gav sig ut på Hauraki Gulf för att försöka försvara the Auld Mug mot italienska Luna Rossa Prada Pirelli, och det var kanske det som gjorde tävlingen lite mer spännande än vad den hade behövt vara.

Enligt schema så seglade man två seglingar per dag, och de tre första dagarna stod det lika varje gång lagen begav sig in i hamn. Kommentatorsteamet var i extas och proklamerade lyckligt att det var en av de jämnaste tävlingarna i historien.

America’s Cup är enormt stor händelse i Auckland och uppslutningen av supportrar var otrolig. Peter Burling, skeppare för Team New Zealand fortsätter sin otroliga seglingskarriär.

Men det är det som är både charmen och problematiken med matchracing: det spelar ingen roll om du vinner med 5 centimeter eller 500 meter (eller som i vissa fall nu i Auckland, över en sjömil), resultatraden visar ändå bara ettor och nollor.

Förlorade trots bättre manövrar

Verkligheten var en annan, lagen var inte så jämna: Nya Zeeländarnas båt Te Rehutai var/är betydligt snabbare än italienska Luna Rossa, men Jimmy Spithill och Francesco ”Checco” Bruni seglade betydligt smartare och gjorde framför allt betydligt bättre manövrar.

AC75:an är otroligt känslig för störd vind och starterna kom att bli totalt avgörande och det var på detta sätt italienarna lyckades skrapa ihop sina tre segrar, samtliga med betydligt mindre marginal bak till ETNZ än när resultatet var det omvända.

Dyrt med små misstag

Dag fyra föll helt i Peter Burlings favör när italienarna gjorde bort sig totalt i en start och föll av sina foils efter en taskig upprundning i det andra racet, små misstag blir fort väldigt dyra när båtarna går i över 40 knop.

Med 5-3 på tavlan gav sig lagen ut i lätta vindar dag 5 och det var något som ändå borde passa det italienska laget.

Racet blev ett av de mest spännande under cupen med flera omkörningar och vi fick se gammal hederlig matchracing när Luna Rossa luffade Te Rehutai förbi lämärket.

Italienarna seglade snyggt och lyckades styra nya zeeländarna dit de ville, men valde i ett ödesdigert läge att släppa bevakningen… och det kan ha varit där drömmen om att få ta med the Auld Mug hem till Europa krossades för Luna Rossa Prada Pirelli. 5-4 hade varit något helt annat än 6-3, men nu var matchbollen till ETNZ ett faktum.

Här är ett sammandrag av sista racet. Se hela racet och alla andra inslag från America’s Cup här.

Favoriterna höll för trycket och Peter Burling och Blair Tuke fick återigen höja America’s Cupbucklan över huvudet framför den extatiska hemmapubliken.
Var de värdiga vinnare? Ja, tveklöst. Var det bra för sporten? Fortsättning följer…

Hanna Ericksson

AC210316cb_11984

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Lunda-Rossa-Prada-Pirelli-mot-Emirates-Team-New-Zealand-matrace-Jeddah

Storskräll när 19-åring tog an stjärnorna i America’s Cup

Emirates Team New Zealands Nathan Outteridge ger en rundtur i lagets AC40. Foto: America's Cup

Följ med ombord på en AC40 – den mest extrema av entyperna

AmericasCup-vilanova-i-la-geltrú-preliminary regatta

Inte bara extremsegling: Resumé av America’s Cups förregatta

Luna-rossa-americas-cup-in-barcelona

America’s Cup – nästa upplaga seglas i Barcelona