Första segelbåten utan motor genom Nordvästpassagen

Redaktionen

Redaktionen

Från forumet på hamnen.se hittar vi nyheten att någon med en segelbåt utan motor för första gången har klarat av Nordvästpassagen.
Redan för 100 år sedan var Roald Amundsen först att med båt klara av passagen norr om kontinenten Amerika. Men hans båt Gjöa hade en motor på 13 hästkrafter.

Fransmannen Sébastien Roubinet har klarat sin stora dröm. Under två år har han planerat och genomfört den smått otroliga prestationen att med en segelbåt utan motor ta sig hela vägen från Montreal, Kanada, norr om Amerikanska kontinenten och ut via Berings Hav.

Han gjorde det med katamaranen Babouche, en båt som han själv har konstruerat och byggt. Båten har medar under pontonerna så att den även kan fungera som isjakt.

Under förberedelseperioden tog han sin Babouche på släp till alperna för att testa båten och sig själv i kyla, snö och is.

Följande rader fanns att hitta på projektets hemsida lördagen den 16 september

”Babouche seglade in i Upernaviks hamn. Expeditionen är slut, spelet är vunnet. Sebastien och Boris har just ringt och delat detta spännande ögonblick med mig. Vi är mycket lyckliga. De möttes med pompa och ståt. Först innan de seglade in i hamnen kom båtar ut för att möta dem. Sen i hamnen var det ungefär 200 personer som hyllade dem. Happy time!”

Besök projektets hemsida här

Kolla inläggen i forumet här

 

cruising_langsegling_katnvpuff

Relaterade artiklar

racing_havskappsegling_julesvink

Cammas vill bli snabbast runt jorden

Första RIB-rekordet runt Gotland

Wallynano

På tur med Wallynano

batar_bateauferro

Fuling blir skönhet

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar