Farligt att familjesegla

Redaktionen

Redaktionen

År 1968 skapade Leif Alm och hans familj stora rubriker i dagspressen då de råkade ut för en del svårigheter under en segling i farvattnen utanför Gibraltar. Båten, ”Saga II” var en 9.75 meter lång Laurinkryssare som Leif Alm byggt själv.

Dels drabbades familjen av hårt väder och dels råkade hustrun ut för en sjukdom som fordrade medicin. I lugnt väder kunde hon föras över till ett handelsfartyg för att senare återförenas med sin familj på Kanarieöarna.

Pressen ifrågasatte familjen Alms äventyr och ifrågasatte om det var rätt att segla med kvinnor och barn i en så liten båt.

Leif Alm har själv skrivit en mycket bra skildring av familjens äventyr i Kryssaklubbens årsbok 1970. I samma årsbok skrev också Monica Zak och Jan-Erik Lindgren om sina upplevelser då de seglar bland Cuna indianerna i San Blas.

Monika och Jan-Erik seglade med en liten budget och med en gammal kanarisk skuta som hette ”Fernando”. De visade att man inte måste vara rik för att oceansegla och att båten inte måste vara så märkvärdig.

1969 seglade Sven Lundin för första gången över Atlanten och till Rio med den ombyggda ångbåten ”Duga”. Den var tolv meter lång och Sven Lundins enda båt av lite skaplig storlek. Sedan har det, som bekant, mest handlat om mycket små båtar.

Jonas Ekblad

Relaterade artiklar

cruising_2019_Sailing_la_vagabonde_Sailing_la_Vagabonde

Episkt familjeliv i havets tropiska vildmark

cruising_skargard_barnbatliv_8

Bästa tipsen för barnfamiljer i båt

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar