Fartfyllda katamaranrace i anslutning till Tjörn Runt

Gustav Morin

Idag startar SM och NM för Sveriges tuffaste katamaranklass, för första gången på Västkusten. Och det blir inte bara bankappsegling. För att väga in lite mer äventyr avgörs racet med deltagande i Tjörn Runt.

Det är hela 36 besättningar från Sverige, Norge, Danmark och Finland anmälda. I fältet återfinns bland andra årets Sverigeetta Leif Dahl, förra årets norske mästare Ole Petter Pollen, samt förra årets nordiske mästare Petter Karlberg.

Konkurrensen kommer att bli stenhård.

Inte bara bankappsegling
Mästerskapet är uppdelat i två delar och inkluderar två dagars bankappsegling och en slutlig långdistanssegling i det klassiska Tjörn Runt. Banseglingarna kommer att seglas på en kryss-länsbana på Hakefjorden, alternativt på Askeröfjorden utanför Stenungsund. Banorna ligger inomskärs nära land, vilket möjliggör att publik kan se racen ifrån land.

Den sista dagens segling, Tjörn Runt, firar i år 50-års jubileum och kommer då att seglas åt motsatt håll från tidigare år med målgång i Steungsund.

Största klassen
Formula 18-klassen kommer att vara den största klassen i detta event och kommer inte att gå någon obemärkt förbi. Synen när  nästan 40 katamraner kommer flygande in på Hakefjorden i full fart kommer bli imponerande för såväl seglare som åskådare.

För er som vill få en närmare titt på båtarna och snacka med lättsamma seglare är det bara svänga in strax söder om badstranden vid Stenungsund segelsällskap, där landar båtarna när det inte är race.

Katamanerna är kvicka men relativt stabila. Undanvindarna är häftigast. Man flyger fram över ytan, ofta i över 20 knop.

Formula 18, eller F18 som den också kallas, är en populär katamaran som är cirka sex meter lång och seglas av två personer. Det är en konstruktionsklass där alla båtar är byggda inom en boxregel.

För närvarande finns det ett 10-tal olika typer som har lite olika styrkor och svagheter.

Stor klass internationellt
Ute i världen är F18 en stor klass. Framförallt i Holland, Tyskland, Spanien, Frankrike, Italien, USA och Australien. Klassen blev uppmärksammad i Sverige först i början av 2000-talet med Archipelago Raid i Stockholm. Därifrån växte den och idag finns ett 60-tal aktiva besättningar på olika platser i landet.

Att segla F18 är en fartfylld och spektakulär form av segling med farter på undanvinden som regelbundet uppgår till 20 knop eller mer.

Program för SM och NM i F18:
Torsdag, 15:e Augusti, första start 11.00
. Ingen start efter 17.05
Fredag, 16:e Augusti. 
Första start 11.00
Ingen start efter 15.05,
Lördag, 17:e Augusti (Tjörn Runt)
Start för Tjörn Runt 09.00. Prisutdelning 21.00.

Se mer på formula18sweden.wordpress.com och www.stsss.se.

racing_bankappsegling_2013_F18_SM_bildspel__R8Q9323

Relaterade artiklar

Pol_Lux_katamaran

Pol Lux – första intrycken från testen av solcellsbåten

Silent_Yachts_55_Solcell

Lyxkatamaranen som har elektricitet i överflöd

Archipelago_Raid_F18_Inledningsbild

Archipelago Raid – unga svenskar på hugget i VM

Archipelago-Raid-F18-Worlds-Stockholm

Stockholm Archipelago Raid – fantastiska bilder från dag 1

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar