Fastnet Race – brutala förhållanden i största upplagan någonsin

Fastnet Race – brutala förhållanden i största upplagan någonsin

Elias Johansson Rimsby

Fastnet_Race_sammandrag Rekord med 450 båtar och 3 000 besättningsmedlemmar från 49 länder. Men också väderförhållanden som sent ska glömmas. Det var med andra ord bäddat för kaos i årets Fastnet Race. Se sammandraget från starten!

Nog hade det varnats för friska förhållanden och vindar på 10 – 12 sekundmeter. Men det skulle bli värre än så. Mycket värre. Eller vad sägs om vindhastigheter på ända upp till 20 sekundmeter och vågor på 2,5 meter?

Se också:
Video: Fastnet Race 1979 – frågor och svar om den stora katastrofen

Detta i ett race som många beskriver  som en kamp i världens mest svårseglade farvatten med tidvatten, strömmar, plötsliga vindvrid och alla märkliga vågformationer.

“689 sjömil i en tvättmaskin”

Enligt traditionen går starten i engelska Cowes varpå man rundar fyren på Fastnet Rock och går i mål 689 sjömil senare i Plymouth. Men så var inte fallet i år då målgången var förlagd till Cherbourg.

Se sammanfattningen av de 25 stökiga första timmarna i Fastnet Race 2023. 

Det var vad de 450 båtarna och besättningarna hade att förhålla sig till. Något som kom att både sköra och skörda – sköra segel och skörda master. Efter 25 avverkade timmar hade inte mindre än 88 båtar brutit och fler skulle det bli.

Se när Planetsail sammanfattar de 25 första timmarna av denna klassiska regatta samt intervjuer med några av de stora profilerna in för starten.

Elias Johansson Rimsby

Fastnet_Race_sammandrag

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Fastnet_2023

Fastnet Race – det mesta av det bästa från årets upplaga

Tapio Lethinen efter ännu en motgång i kappseglingskarriären. Men ett masthaveri är inget som grusar finnens ambitioner. 
Foto:Rob Havill

Tapio Lehtinens otur fortsätter – bröt masten under Fastnet

Start_Farstnet_Race

Fastnet Race – se den spektakulära starten med 450 deltagare

Gotland_Runt_inledningsbild

Jubileum – han har seglat Gotland Runt 50 gånger