Flaskpost från Skottland 3

Redaktionen

Redaktionen

Cruising

Oban Flaskpost frÃ¥n Skottland 3 Vid skotska västkusten, i de inre Hebriderna ligger Oban. Den lilla staden är mest känd för sin whiskey ? ”Oban Single Malt” och visst provsmakade vi den på vår odyssé i de skotska farvattnen.

Oban har gissningsvis 8 000 invånare, är till stor del en turiststad och med ett stort färjeläge för båtarna ut till Yttre Hebriderna ? Skye, Islay, Jura, Colonsay och många fler. Staden ståtar med att kalla sig ”The Gateway to the Islands”, ”öppningen till öarna”.
Vi la till vid Karrera, en ö med bra marina strax norr om Oban, och tog passbåten in till staden.
Vi hinner inte lägga till förrän ljudmattan från en brölgnällande, säckpipeblåsande skotte hörs över hela storgatan och hamnen. Här tjänar gatumusikanterna sina pennies på att pumpa säckpipa istället för gitarr.

Under en skön promenad i denna vildmarksbetonade stad får jag en lätt deja vy-känsla. Oban har sina likheter med Tromsö i Nordnorge och Ushuaia i Södra Argentina. De tre städerna är alla en sista utpost till vildmarken, Tromsö med Arktis och Spetsbergen, Ushuaia med Kap Horn, Eldslandet och Antarktis och Oban med sina Hebriderna.
Gemensamt för dessa städer är också att de drar till sig lite udda folk, original från alla håll och kanter. Vi träffade en mycket speciell, alkoholiserad tysklärare, uppvuxen i Tyskland och sedan några år lärare i tyska i en skola i Oban, en ”skotte” i kilt som visade sig vara bussguide från Holland, en skön fotograf som ansåg att alla som betalar skatt är kommunister. På hans segelbåt ? en Maxi 68 ? var nationsflaggen utbytt till en vit, sönderfladdrat rektangulär trasa.

Oban Destillery ligger i direkt anslutning till hamnen. Först hade jag mina aningar om att rundturen för sex pund skulle vara rena turistfällan, men nej, det var riktigt kul och lärorikt att höra om whiskeyns historia och få grepp om processen Mältning, Mäskning, Jäsning, Destillering och Lagring.
Oban Single Malt tillhör inte mina favoriter bland skotska single malt, men vid provsmakningen i den rustika miljön kändes det som om jag hade fått en ny vän.

Vi stannade i Oban två nätter och en dag, sen var det dags att sätta kurs mot Caledonian Canal och Storbritanniens högsta berg ? Ben Nevis.

Oban Flaskpost från Skottland 3

Relaterade artiklar

Superladdare från BKK/Plug

Nu byggs Nordens första marina nätverk för snabbladdning

Stridbat

Äntligen – nu kan man starta en egen flotta med stridsbåtar!

U-kajak

U-kajak för en miljon kronor stridsberedd i Vaxholm!

KungsholmenA-scaled-e1618408327930

Nu är det bevisat – nöden har lag!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar