Flaskpost nr 6 från Atlanten

Redaktionen

Redaktionen

En vecka på sjön och till lika första dagen i väntan på Herren Jesus Kristus. Det tänkte Victoria af Piteå fira med svenska pepparkakor och blossa glögg.

Men på gott och ont finns det ju alltid en eller annan anledning till att fira, varför kanske är orsaken till att nångonstans på vägen blev alla tre pepparkaksburkar, inhandlade på Ikea i Las Palmas, slukade till sista smulan.

Men, men, på Victoria af Piteå flödar uppfinningsrikedomen och det tog inte lång tid innan vi fann annat gott att fira med; skorpor, wasa knäcke, digestive kex och hör och häpna, hembakade scons.

Efter att i huvudsak ha merchat västerut sedan dag ett, styr vi numera mot sydligare breddgrader för att undvika ett gigantiskt stiltjebälte som breder ut sig strax norr om kräftans vändkrets. Förutom stekande soliga dagar, ljumma nätter och en gyllenbrun hud, märks denna navigationsförändring på det nya sällskapet ombord.

En imponerande mahe-mahe förgyllde som sagt våra middagsplaner i fredags, men nu börjar vi också bekanta oss mer och mer med atlantens flygfiskar. Dessa märkliga varelser som lever i de bästa av två världar besitter av någon anledning en förkärlek till Victoria af Piteås fördäck.

Varje dag invarderas vi av minst ett halvt dussin, som hjälplöst sprattlar sig till fördärvet i väntan på räddning. Till en början var detta fenomen överraskande nöjsamt, men har numera övergått till en sten, sax och påse uppgörelse, där förloraren får ta sig an mödan att återförena kraken med havet.

I natt hade vi en omstrukturering i laguppdelningen; Nordda och Staffe bytte plats, och vi förblir alltjämt tre på varje pass. Orsaken till detta beror mycket på den lilla dansken som kräver både stor uppmärksamhet och manfolk till sin natur. Dock har vinden varit väldigt gynnsam de senaste dygnen, så den lilla dansken har fortsatt fått vila.

Detta kanske är en god sak i sig, trots att nyfikenheten om dess nyvunna kapacitet växer för varje stund som går. Hur som, slog vi nytt fartrekord idag med hela fjorton knop; ytterligare något att fira framöver.

I stort njuter hela besättningen av tillvaron, även och tankar om ”chilling in the Carribean” börjar ta form. En back Carib beer står just nu överst på nköpslistan när vi anländer. Vi beräknar väl att, med en medelhastighet på 6-8 knop som vi haft de senaste dygnen, kommer vi anlända till St. Lucia om c:a tio dagar.

Vad som faktiskt väntar oss där får låtas hållas till spekulationer, men varje dag svischar förbi med rask takt och vi finner hela tiden göromål att roa oss med. Snart stundas exempelvis Jimpas väl förberedda föredrag om astronomi som han pratade mycket och högt om veckan innan avresa.

Man får väl bita sig i läppen för att inte falla i skratt när det upenbarar sig att han öppnade sin pinfärska bilderbok för drygt en timme sen. På återhörandes Victoria af Piteå

——————–

Position 12:00 UTC 2/12 2007:
21, 03 N
32,52 W

Wind: 18,9 Knots
Speed: 8,0 Knots
Vågor: Nu surfar vi äntligen ! 🙂

Toppfart senaste 12 timmarna: ca 14 knop

Frukost: Yoghurt och musli.Lunch: Bullens pilsnerkorv med bimbo-bröd och bostongurka.Middag: Huset pasta bolognese, avokadosallad och en flaska chateau.Norddas atlantlagade äppelpaj.med vaniljsås.

Relaterade artiklar

Grey Wolf puff

Grey Wolf är drömbåten för långfärd – räckvidd 4 500 sjömil

cruising_2019_Sailing_la_vagabonde_Sailing_la_Vagabonde

Episkt familjeliv i havets tropiska vildmark

Reporter moved to a narrowboat

Tv-reportern som flyttade ombord

cruising_2018_Yrvind_Ingang_Yrvind

Yrvind – det drar ihop sig!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar