Flaskpost nr 7 från Atlanten

Redaktionen

Redaktionen

Enligt sägner är man först en riktig sjöman när man utan att reflektera står i en omöjlig stretchposition med en sylvass kniv i ena handen, en kastrull med kokhett vatten i den andra och helt blassé slänger ihop en bolognese åt hela besättningen; för att i vilket ögonblick som helst, nästintill obehindrat, parera en nacksving a lá Karelin som orsakas av en helt vanlig atlantvåg.

Victoria af Piteå 2007-12-03

Denna ständigt rörliga tillvaro har blivit vardag för oss och inget som skänker oss varken förtret eller missnöje längre. Att ta sig från A till B, sova, äta, diska, kissa, ja, allt som vardagen för med sig, bemästrar vi numera till fullo med nya kompetenser i smidighet, styrka, akrobatik och sjökännedom. En blå tånagel, ett skrubbsår på armen eller en tova i håret går oss helt obemärkta förbi, så nog är det med full rätt vi kan kalla oss regelrätta sjömän.

Dock har Jimpa varit lite snurrig på sistone. Inte minst i natt då han vaknade kl. två, mitt under Farmar-lagets sovpass, sprang ut i kabinen i kalsonger och flytväst och jämrade sig över hur mycket det gungade. Men med en vattenflaska drog han sig tillbaka och hördes eller syntes inte mer förrän Farma-lagets pass inföll två timmar senare, då han på samma sömndruckna sätt bytte position till durken. Där slog han sig till ro och snarkade sig igenom hela passet.

Men ingen klandrar han för det, för en trött Jimpa visar på normala mänskliga tendenser, så det gör han bara gott att hans annars outömmliga energi får tyglas lite.

Gårkvällens adventsfirande var något i särklass. Med Norddas insmugglade pepparkakor, blue cheese, glögg och glitter blev kvällen en riktig succe… eller, vad säger Nordda?

Jimpa bjöd upp till tävling i balongformgivning och förloraren skulle bli skyldig vinnarn 15 minuters massage. Placeringen skulle avgöras via röstning. Nordda visade sig snabbt vara flink i finmotorik och konstnärsskap och vips hade han skapat en karibisk sköldpadda, innan de övriga ens hunnit blåsa upp sina ballonger.

Däremot var röstningen han inte lika barmhärtig, för att sticka ut och visa sig duktig ut på Victoria af Piteå har man inte mycket för. Ni kanske förstår vem som blev skyldig massagen, och det vinnande wild cardet gick faktiskt till Jimpas sjörövar kostym beståendes av hatt och svärd. Nu föll det sig så att Nordda sålde massagen till Staffe mot en tidigare vinst av tio minuters ”jag äger dig.” Dvs. Staffe äger nu Jimpa i tio minuter närhelst han vill, och under dessa minuter förvandlas Jimpa till Staffes slav och betjänt.

Både Nordda och Staffe var väldigt nöjda med detta byte, för naprapati är något som ligger Staffe nära, medan Nordda har för vana att inte beblanda sig med andra män i alltför intima sammanhang.

Imorse vaknade Farma-laget till strålande solsken och blev genast bjudna på pankaka med skogsbärssylt av A-laget, följt av morgonexercis. Excercisen bestod i body-surfing; 8 knop fart, en sele kring midjan, ett rep från bommen till selen, och sedan var det bara att kasta sig i plurret. Förutom nöjsamheten, medförde excercisen även hygieniska fördelar.

Det där med hygien blir mer och mer ett förtret, för saltet vill liksom inte tvättas av sig. Och dessutom har vi enats om att bli mer medvetna om sötvattensförbrukningen ombord, så mer än ett ögonblicks tvagning var eller varannan dag går inte för sig.

Men än är det ingen som klagar, och både dags- och nattskift löper på utan besvär. Igår avslutade vi den nionde och sista cd’n av Röde Orm som ljudbok, så nu består fritiden mer av individuell läsning, högläsning eller samtal. Mest sorgsna till detta avslut är nog Mangan och Nordda, som ofta och mycket levde upp i gemensamma skratt åt Orms företaganden.

Men till Mangans tröst hade Stina med sig två Tintin böcker som snabbt blev föremål för högläsning. Pris för bästa imitation av Kapten Haddocks ilska gick dessutom till Mangan, så nog förtlöper dagarna med ett smaj på hans läppar.

Nä, nu är det dags att jobba lite på brännan.

På återhörandes.

Victoria af Piteå.

 

Position 12:00 UTC 3/12 2007:
19, 59 N
35, 32 W

Wind: 13 Knots
Speed: 6,8 Knots
Vågor: Så lungt det blir när det blåer 13 knop

Toppfart senaste 12 timmarna: ca 11 knop

2/12 mat:

Frukost: Youghurt, Blåbärssoppa + knäckemackor med ädelost

Lunch: Staffes atlant kyckling med super sås och jasmine ris a

Middag: Pepparkakor , Glögg med mandelflan och russin, Spansk skinka , mjukpepparkaka och lite godis. Vi fick fisk och fileade men vi var för mätta efter allt sött så vi grillar fisken i morgon till lunch!

Nattmat: Baguetter och blåbärssoppa

cruising_ARC2007_vic3decbodysurf

Relaterade artiklar

Grey Wolf puff

Grey Wolf är drömbåten för långfärd – räckvidd 4 500 sjömil

cruising_2019_Sailing_la_vagabonde_Sailing_la_Vagabonde

Episkt familjeliv i havets tropiska vildmark

Reporter moved to a narrowboat

Tv-reportern som flyttade ombord

cruising_2018_Yrvind_Ingang_Yrvind

Yrvind – det drar ihop sig!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar