Fredrik Lööf siktar på vinst i America’s Cup

Redaktionen

Redaktionen

I helgen inleds Louis Vuitton America’s Cup World Series i Portsmouth, England. Det svenska utmanarlaget Artemis Racing med den svenska OS-hjälten Fredrik Lööf som taktiker siktar att ta hem hela America´s Cup.

– Efter många månader av träning och förberedelser känns det väldigt skönt att äntligen börja kappsegla, säger Artemis Racings taktiker Fredrik Lööf. Det är viktigt för oss att få en bra start i serien och att ta pulsen på våra konkurrenter.

Fredrik Lööf är en av Sveriges mest meriterade seglare med flera OS-medaljer och framförallt en guldmedalj i Starbåt från OS i London 2012. Nu satsar han på att vinna den 35:e upplagan av America’s Cup med det svenska laget Artemis Racing.

Tuff konkurrens
Målen är högt ställda i den multinationella besättningen som består av några av världens mest framgångsrika och respekterade seglare och designers.

Mellan dess medlemmar har teamet redan samlat ihop 61 America’s Cup Kampanjer, inklusive 14 segrar. Lagmedlemmarna (inklusive två designers) har tävlat i 21 olympiska spel, vunnit 10 medaljer, varav 6 guldmedaljer.

Se videon när Hamnen.se träffade Fredrik Lööf och fick inside från träningslägret.

Svensklaget kommer dock möta hårt motstånd i helgen och inte bara från de regerande mästarna i America’s Cup Oracle Team USA. Hemmalaget Land Rover BAR Racing har den fyrfaldiga OS-guldmedaljören Ben Ainslie som skeppare och Groupama Team France leds av skepparen Franck Cammas som vann Volvo Ocean Race 2011-12.

Sex flygande katamaraner
Louis Vuitton America’s Cup World Series 2015-och 2016 samlar lagen poäng som de tar med sig till America’s Cup Challenger Series på Bermuda 2017. Där utses vilket lag som får utmana Oracle Team USA om den åtråvärda America’s Cup-bucklan i finalen som avgörs i Bermuda samma år.

I serien seglar lagen med 45 fot långa katamaraner som foilar, det vill säga att de lyfter från vattenytan och bokstavligt talat flyger fram i upp till 40 knop.

– Detta är ju första gången alla lagen samlas på startlinjen och det kommer att bli en väldigt häftig tävling i Portsmouth. Med sex flygande katamaraner som gör upp mot varandra kommer det inte att likna någonting åskådare sett tidigare, säger Fredrik Lööf.

Nästa deltävling i Louis Vuitton America’s Cup World Series avgörs i Göteborg 27 – 30 augusti.

Se livesändningen på TV4 Play, start 14.30!

Det går också att följa sändningarna och få en hel del funktioner genom America’s Cup nya app som dessvärre kostar 79 kr per sändningen. 

Foto: Sander van der Borch/ Artemis Racing

Deltagande lag:
Artemis Racing, Sverige
Land Rover BAR, Storbritannien
Groupama Team France, Frankrike
Emirates Team New Zealand, Nya Zeeland
Softbank Team Japan, Japan
Oracle Team USA, USA, (Försvarare av America’s Cup-titeln)

racing_bankappsegling_2015_Loof_Ingang_ArtemisIngang

Relaterade artiklar

Ineos Americas Cup

Brittiska America’s Cup-laget testar gränserna…

Team New Zealand Capsize1

Nya America’s Cup-värstingen på 75 fot kapsejsar

racing_bankappsegling_2019_American_Magic_Americas_Cup_The_mule

Kapsejsning med ny båt inför America’s Cup

racing_bankappsegling_2019_Americas_Cup_Carolijn_Brouwer_Carolijn_Brouwer

Första kvinnliga skepparen i America’s Cup

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar