Rekordsnabb trimaran krockar med UFO

Gustav Morin

Ytterligare ett offer för allt skräp som dumpats i havet har skördats. Under jakten på rekordet runt jorden tvingas Team Gitana att bryta.  

Tre dagar in i rekordförsöket non-stop runt jorden flög Ultim trimaranen Gitana fram över Atlanten med snittfarter på omkring 35 knop.

Båten visade otrolig potential och ledde ofta över konkurrenten Sodebo och tidigare rekordhållaren Idec.

Besättningen var egentligen inte helt nöjd med väderfönstret men eftersom de indirekt utmanades av den andra toppmoderna Ultim trimaranen, som startade samtidigt, ville de ändå gasa vidare.

Det är inte ofta som två trimaraner över 100 fot tampas i närkamp under ett rekordförsök non-stop runt jorden. Troligen har det aldrig hänt tidigare.

Men när ena bärplanet krockade med något så var resan över.

Gitana har visat sig otroligt snabb och har stor potential att slå Jules Verne-rekordet så snart nästa väderfönster uppenbarar sig.

Det var sannolikt inget övernaturligt som skadade båten utan ett oidentiferat flytande objekt, eller UFO som det ibland kallas. Kanske var det en av tusentals containrar som tappats från stora fartyg och nu utgör livsfarliga hinder för sjöfarten.

Gitana och skeppare Franck Cammas har nu återvänt till sin hemmahamn i Lorient och håller sedan tummarna för att ett nytt fint väderfönster ska öppna sig under vintern.

 

 

Gitana hitting UFO

Relaterade artiklar

Skorpios was the first monohull to round the Fastnet Rock, passing the iconic turning point at 1820 BST on the second day.


Skorpios, Sail no: MON001, Owner: Dmitry Rybolovlev, Boat Type: Clubswan 125, Division: IRC

Världens största racer – succé för Swan

Gitana record

Jorden runt – från succé till fiasko på ett ögonblick

One_Apus_1

Tappade containrar stor fara för havskappseglare

One Apus loosing containers 1

Historisk katastrof – 1 816 containrar tappade i havet

Skriv en kommentar