Grand Soleil satsar på ny cruisingserie

Redaktionen

Grand Soleil, som kanske mest är känt för sina snabbseglare, kommer nu med en serie nya cruisers. Först ut är Grand Soileil 46 LC (Long Cruise).

Den är lite högre. Lite fylligare. Och kan beställas med en fast vindruta i sittbrunnens framkant på bästa Orust-manér. Men därmed inte sagt att Cantiere Del Pardo, som har tillverkat Grand Soleil sedan 1973, helt överger sitt intresse för riktiga snabbseglare.

Den nya Long Cruise-serien är allt annat än långsam men ska komplettera de mer prestandainriktade och något mindre komfortutrustade båtarna från Grand Soleil. En rimlig gissning är att man har sneglat på konkurrenten X–Yachts vars Cruisingserie har sålt betydligt bättre än vad danskarna hade vågat hoppas.

Om det har att göra med att snittåldern i seglarvärlden blir allt högre och att behovet av hög komfort ökar kan vi bara gissa. Klart är dock att nya Grand Soleil 46 LC ska bli en mycket komfortabel och rymlig skapelse för den som tänkt att kasta loss för långa seglatser. Den är optimerad för säker och enkel hantering med finesser som en väl skyddad sittbrunn, targabåge som fungerar som fäste för en rejält tilltagen sprayhood och som håller storskotet ur vägen. Alla fall och trimtampar är ledda snubbelfritt under däcket bak till sittbrunnen och motorn, en Volvo Penta på 75 hk, ger en marschfart på 9 knop när så önskas.

Än så länge har varvet inte släppt några bilder eller någon fyllig information om inredningen. Men så mycket har vi lyckats nysta fram att man kan välja mellan en två- eller en tre-hyttslösning. Oavsett vilket alternativ man satsar på kommer båten med två toalettutrymmen och duschar. Salongen är något upphöjd och trendenligt begåvad med mycket ljusinsläpp. Bästa sovplatsen finns i förpiken som är att betrakta som båtens lyxigaste plats och som förutom det självklara också har ett arbetsbord.

I övrigt utlovas finesser som:
– Integrerat peke för Code 0 och gennaker.
– Stor segelstuv i förskeppet.
– Solbädd och bimilitop på fördäcket.
– Fast eller fällbar sprayhood.
– Stor nedfällbar badplattform.
– Justerbart sittbrunnsbord.
– Separat utrymme för livflotte.
– Premiärvisningen sker i samband med båtmässan i Cannes den 9–14 september.

Grand Soleil 46 LC
Längd: 14,47 m
Längd vattenlinje: 14,00 m
Bredd: 4,41 m
Vikt: 11 000 kg
Djup: 1,80 eller 2,30 m
Masthöjd: 19,1 m
Krysställ: 114,6 kvm (Storsegel 61,6 kvm, fock 53 kvm)
Motor: Volvo Penta 75 hk eller 110 hk (tillval)
Vattentank: 800 l
Kojplatser: 6 st
Pris: Ej klart
Mer info: www.grandsoleil.se
batar_segelbatar_2014_Grand_Soleil_46_Ingang_Grandsoleil_1_ingang

Relaterade artiklar

batar_segelbatar_2015_Oceanis41.1_Ingang_Oceanis41.1Ingang

Oceanis 41.1 – lättseglad, ljus och lovande

Oceanis 37

Oceanis 37 – ny modell från Beneteau

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar