Gunboat G4 – första videon när familjebåten flyger i 30 knop

Gunboat G4 – första videon när familjebåten flyger i 30 knop

Gustav Morin

Gunboat G4 PuffFartrekordet hittills är 31,9 knop och man siktar på 40 – i en fullt utrustad cruisingkatamaran med sex sköna kojer och stor köksö i aktern. Här är den första fantastiska videon!

När man ser stillbilderna och videon så tänker jag (och säkerligen många med mig) att detta är den ballaste cruisingbåten som någonsin skapats – men att jag skulle nog inte ta med familjen ombord.

– Det ser galet ut på bilderna och man tänker att det där måste vara jätteläskigt. Och visst är det häftigt att dundra runt i över 30 knop med en stor cruisingbåt men känslan är helt odramatisk, påstår Gunboats grundare Peter Johnstone.

Överlägsen
Så länge det inte dyker upp en MOD 70 eller kanske ORMA 60-trimaran på startlinjen så lär nya Gunboat G4 vara först över linjen i allt hon ställer upp i. Åtminstone om det blåser mer än sju m/s, för det är då man hittills tidigast lyckats få henne att flyga.

Men precis lika troligt som att toppfarten kommer att höjas ordentligt ju mer Gunboat-teamet får träna, är att man kommer att kunna flyga i lägre vindstyrkor.

Och att man kommer att kunna kryssa uppe i luften, vilket till och med AC 72:orna hade problem med, tror grundare Peter Johnstone definitivt kommer att gå framöver.

– Det är ganska otroligt hur båtens beteende ändras på kryss när man ställer in läbärplanet ordentligt. Gungningen i längsled upphör och farten ökar direkt från 13 till 16 knop. Jag tror att vi kommer att nå 19 knop på kryssen, säger han till Yachting World.

Vilka kryssvinklar han hoppas på i de farterna framgår inte. Ej heller vindstyrkan. Men hursomhelst är hela historien otrolig.

Båten har testats i vindar från fyra till tolv m/s och de som varit ombord och sedan yttrat sig offentligt menar att färden är lika odramatisk som häpnadsväckande häftig.

– Man skotar bara hem så lyfter hon och farten dubblas. Samtidigt blir färden mycket stabilare och mjukare, säger Peter Johnstone.

Hamnen.ses ringa erfarenhet av bärplansbåtar (läs testen av bärplanstrimaranen Windrider eller se videon när vi åker Foiltwister) är att känslan är fantastisk. Förloppet från deplacement till lyft kan liknas vid att springa uppför en brant backe släpandes på en tung vikt och att sedan bli frisläppt och sätta av utför.

Lindrig för sjöjsjuka
Samtidigt som det går otroligt fort berörs båten knapp av vågor. Så kanske kan detta vara det mest behagliga sättet att färdas snabbt i hög sjö. Kanske är den till och med en perfekt plattform för folk som lätt blir sjösjuka.

Bärplanen som också agerar centerbord är 4,5 meter djupa men när båten flyger sticker bara 60 cm av dem ner under ytan. Hela vikten, som förvisso är ynka 2,7 ton (torrvikt) ligger då på denna tunna bananböjda kolfiberstav men den ska med marginal tåla belastningen. Se bara videon nedan.

Men fart är inte, som ni säkert förstått av att bara kika på bilderna, inte G4:ans enda wowfaktor. Hon kan också husera en rejäl skara människor.

Hon lär vara särskilt lämplig för ett bättre cocktailparty tack vare de enorma ytorna på för- och akterdäck. I aktern finns en “köksö” som alla kan samlas kring, precis som i en lyxig lya på land.

Fördelade över salongen, som för övrigt har 360 graders utsikt, och utrymmena i de båda skroven, finns totalt sex kojer. Två dubbelsängar och två singelkojer.

Båten har designats av holländska DNA Design Team och byggts av Holland Composites. De sistnämnda tror jag borde förvänta sig att en drös ordrar kommer att trilla in nu.

Lyckligtvis verkar det som att varvet redan planerat att producera en större serie.

Hatten av till Gunboat som vågat att satsa på detta häftiga projekt, säger vi och väntar på fler bilder och rapporter från Saint Martin i Västindien. Där befinner sig båten nu för att testas och preppas inför Les Voiles de St-Barth som går 13 till 18 april och sen Antigua Sailing Week i slutet av april. 

Elmotorer från Oceanvolt står för framfarten när seglen inte är uppe. De drivs genom en bank av Lithium ion-batterier som kan laddas via att man låter propellern snurra under segling, av solceller, landström eller genom en så kallad range-extender i BMW i3-stil. . 

Bilder och video av Rachel Jaspersen / Ocean Images

10841960 10153166693628490 5582021159493268687 o

Gunboat G4  
Längd LOA: 12,14 m
Längd vattenlinje: 12,144 m m
Bredd: 6,78 m
Djupgående: 0,55 – 2,40 m
Vikt: 2 700 kg
Masthöjd: 19,36
Storsegel: 73 kvm
Fock: 32 kvm
Code 0: 115 kvm
Pris: 735 000 dollar
Mer info: www.gunboat.com

Gustav Morin

batar_segelbatar_2015_Gunboat_G4_Gunboat_G4_Puff

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Danska semesterön köper hypermodern foilbåt – först i landet

Danska semesterön köper hypermodern foilbåt – först i landet

Sunreef-80-Eco-Power

Solcellsdriven lyxjakt med obegränsad räckvidd

Jetcycle-inledning

Jetcycle – djungeln av nya foilande flytetyg tätnar

Kan amerikanska Navier utmana Candela som kungen över eldriven foiling?

Navier N30: Foilande hyttbåten som tar sig 75 sjömil på el