HR 57 – modern och klassisk på samma gång

Redaktionen

Rubriken må vara motsägelsefull men säger ända bara en liten del av allt som utlovas i nya Hallberg-Rassy 57.

I nya Hallberg-Rassy 57 utlovas en båt som är modern och klassisk på samma gång.

Eller som tillverkaren själv uttrycker det:

“Båten är så motsägelsefull som modern och klassisk på samma gång. Upprest för och akter, god bredd akterut är kombinerat med vacker klassisk språnglinje.

Och vidare:

“Skrovet ger även mer boendevolym, samtidigt som däcksstuvutrymmena är rekordhöga tio kubikmeter. Salongssoffan är rekordlånga 2,70 meter. Både akterruffen och förhytten är så bekväma att de var för sig kan kallas ägarkabiner.”

Båten har världspremiär på den flytande båtmässan Öppet varv i Ellös, Orust, den 24-26 augusti.

Här följer pressreleasen i sin helhet:

Världspremiären för helt nya Hallberg-Rassy 57 blir på Skandinaviens största segelbåtsmässa, Öppet Varv, 24-26 augusti 2018.

Den här nya långfärdsbåten följer upp den kommersiella framgången med Hallberg-Rassy 44 och 340. 57:an ger det bästa av Hallberg-Rassykonceptet, blandat med Frers senaste erfarenheter.

Både boendeutrymmen, stuvutrymmen, seglingsprestanda och lätthanterlighet har blivit tydligt förbättrade.

Hallberg-Rassy levererar alltid på utsatt tid, ett löfte vi hållit vid 9 300 leveranser.

Mycket stuv
Stuvutrymmena på däck är närmast kolossala. Det finns en stor däcksstuv mellan förpiken och ankarboxen, en stor akterdäcksstuv, två mindre sidostuvar akterut samt en sittbrunnsstuv.

Totalt finns så mycket som 10 000 liters utrymme till däcksstuv.

Ren däckslayout
Däckslayouten är uttalat ren. För om masten är däcket helt flushat. Alla däcksluckor och skylights är flushade.

Det finns ett soldäck integrerat i akterruffstaket. Ankarvinschen är monterad under däcksnivån. Fockrullen är monterad under däck.

Genom ett designtrick behövs inget garage på rufftaket för skjutluckan. Istället är kurvaturen utvändigt större än kurvaturen på innertaket, vilket skapar utrymme för skjutluckan ändå.

Det går att få en helt infällbar hydraulisk landgång som helt försvinner in i akterstuven. Det finns totalt åtta stadiga förtöjningsknapar uppe på teakfotlisten, varav dubbla springknapar på varje sida.

Walk-in engine room
Det finns en stor dörr in till maskinrummet som är omsorgsfullt ljudisolerat med perforerad plåt över. Här inne finns teknisk utrustning.

En lågvarvig 180 hästars Volvo Penta D4-180 som huvudmaskin, ett 17,5 kW lågvarvigt elverk med ljudkåpa, värmare, pumpar, filter, högtryckspumpar för ev avsaltningsanläggning, tryckutjämningskärl, AquaDrive flexibel koppling för propelleraxeln för extra tyst gång, för att bara nämna en del.

Allt lättåtkomligt, lättservat och väl ljudisolerat. Maskinrummet har 24 v belysning och det finns även 230 v lysrör som tillval, vilket drivs av invertern.

Dubbla rattar
Traditionsenligt är sittbrunnen synnerligen välskyddad mot väder och vind. Sittbrunnslängden är hela 2,90 m.

För första gången på en mittsittbrunsbåt från Hallberg-Rassy har båten dubbla rattar. Detta ger en lätt passage mellan rorsmansplatsen och förut.

Det finns även möjlighet till ett stort fast sittbrunnsbord. Sittbrunnens bredd med mycket volym gör detta möjligt.

Piedestalhuvudena är stora nog för upp till 14 tums plotter. Den djupa sittbrunnen ger utmärkt skydd.

Rorsmans plats är lätt upplyft, både för att ge god sikt åt rorsman, men även för extra ståhöjd i aktre toalettutrymmet. Även rorsman sitter mycket välskyddad.

Dubbla roderblad
Roderarrangemanget har dubbla roderblad, likt framgångsrika Hallberg-Rassy 44 och 340. Det ger en lättkontrollerad båt under alla seglingsförhållanden, särskilt i tufft väder.

Varje roder har självjusterande roderlager, vilket ger en lättstyrd båt i alla lägen.

Tack vare den reducerade roderytan jämfört med enrodersbåtar är roderlasterna betydligt mindre, vilket i sin tur ökar på säkerhetsmarginalerna och gör livet lätt även för autopiloten.

Utfällbar badplattform
Den stora badplattformen fälls ut genom att trycka på en knapp. När plattformen är stängd ger detta en ren och vacker akterspegel.

Detta arrangemang ger också större däcksstuv än en mer traditionell integrerad badplattform.

Integrerat bogspröt
Bogsprötet är inte påsatt efteråt utan är en helt integrerad del av skrovet och så vackert att det nästan kan klassas som konst.

Bogsprötet tjänar flera viktiga funktioner:

Idealisk och effektiv halsningspunkt för code zero eller gennaker.

Idealisk för att föra ett stävankare till elektriska ankarspelet.

Idealiskt för en stävstege, för att ge lätt ombordstigning från låg flytbrygga eller naturhamn.

Modern segelplan
Segelplanet är modernt och lätthanterligt. Det behövs inga backstag, inte ens med inre förstag för hårdvindssegling.

Storseglet rullas hydrauliskt som standard. Fockrullen Furlex TD är integrerad under däck och rullas som standard genom knapptryckning.

Toppvant och undervant är separerade för lätt passage på däck, effektiv skotning av förseglet och bred och stadig stagning av masten.

Detta arrangemang är en Hallberg-Rassyuppfinning. Akterstaget sträckes hydrauliskt som standard. Förseglet är endast lätt överlappande vilket gör det mycket enkelt att slå.

Det går även att få ett arrangemang för självslående fock.

Den här båten är en verklig milätare som enligt Frers fartdiagram kommer en lastad båt att logga 8,75 knop vid 90 graders vindvinkel vid 5 m/s sann vind.

Knappsegling
Hela båten är byggd för lätthanterlighet. Uttrycket Knappsegling är inregistrerat varumärke för Hallberg-Rassy med ensamrätt.

Denna stora och bekväma båt hanteras med minimal besättning genom Knappsegling. Rullstoren rullas hydrauliskt in i masten och även förseglet rullas per knapptryck.

Skotvinscharna är elektriska. Som tillval kan även uthalet till storen fås hydrauliskt och till och med justering av fallspänningen för storsegel och genuafock.

Bogpropeller är standardutrustning, vilket kan uppgraderas till både bog- och häckpropeller med steglös betjäning och dockningsfunktion.

Badplattformen fälls ut genom knapptryckning och som option finns en hydraulisk landgång som helt fälls in i den stora akterdäcksstuven.

Tung blyköl
Bulbkölen är helt i bly med korrosionsfrihet och hög densitet för låg tyngdpunkt med effektiva strömningsförhållanden.

Kölen väger 9,9 ton och sitter på ett djupt nedbyggt kölsvin, för styrka och bekvämlighet. Båten har högt rätande moment vilket ger mycket säkerhet och trygghet i tufft väder.

Skrovet har en integrerad avvisarlist.

Generös inredning
Inredningen är ovanligt generös för båtstorleken. Den främre kabinen och styrbordskabinen är stora och mycket bekväma, så bekväma att man även skulle kunna kalla dessa för ägarkabiner, även om akterruffen är tänkt för detta ändamål.

Interiören har mycket naturligt ljus. Hela inredningen har durken i en nivå från för till akter, vilket är säkert till sjöss och komfortabelt i hamn. Det finns en särskild våtgarderob direkt vid nedgången.

Bred i aktern
Akterruffen är bred och kungligt komfortabel. Det sjögående pentryt har stor arbetsyta. Spisen är elektrisk och kan som option fås i induktionsutförande från Miele.

Det finns möjligheter till diskmaskin, mikrovågsugn och upp till fyra kylar och frysar.

Inredningssnickerierna är lackade med många skikt klarlack och har horisontell fiberriktning. Inredningen erbjuds i klassisk mahogny, i teak, eller ljus europeisk ek.

batar_segelbatar_2018_HR57_Ingang_HR57Ingang

Relaterade artiklar

Celeste_34_Orust Sailboat_Show

Orust Sailboat Show – fyra glödheta båtar kring 35 fot

Hallberg_Rassy_69

Här är Hallberg-Rassys nya stolta flaggskepp

batar_segelbatar_2018_HR75Ar_Ingang_Hallberg-Rassy-75

75 år – historien om Hallberg-Rassy!

nyheter_2017_BatmassorHost_Ingang_MassorIngang

Triss i båtmässor i höst

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar