hamnen.se drar till Key West

Redaktionen

Redaktionen

Häng med till Key West, i alla fall via hamnen.se. Vintersäsongens stora internationella regatta för kölbåtar, Key West Race Week, startar måndagen den 15 januari. 260 båtar från 23 nationer tävlar på fyra banor utanför USA:s sydligaste stad.

hamnen.se är på plats och rapporterar från 60-fotaren Artemis med trefaldige Americas Cup ? vinnaren Russell Coutts som taktiker.

Key West Race Week är en klassiker för kappseglare som vill ha internationell konkurrens även under vinterhalvåret. I år firar regattan 20 års jubileum och intresset för denna vintersegling i varma vatten bara ökar. Ofta avgörs den i hårda brisar och alltid i de turkosgröna vattnet i gränslandet mellan Atlanten och Mexikanska Gulfen. Strax söder om Key West forsar Golfströmmen fram och gör sjön kort och krabb.

– Kvaliten på årets deltagare är något alldeles extra och vi kan lova en regatta i världsklass, säger Peter Craig, ordförande för Premiere Racing.

Det är framför allt seglare av entypsbåtar som tar sig till Key West för att kappsegla. Av entypsklasserna är det främst Melges 24 som utmärker sig. VM avgjordes i Key Largo strax före jul och till Key West kommer 48 båtar till start, bland andra Rocad Racing med Ingemar Sundstedt och besättning från Stockholm.

Inte mindre än 33 J 105:or och 17 stycken J 80 ställer upp. Från Sverige kommer J80:an Emotional Rescue med Magnus Tyreman. Även han och hans besättning är från Stockholm. Farr 40-klassen har 17 deltagande båtar och Melges 32-klassen har 20 båtar på startlinjen. Totalt seglar 169 båtar i någon av de många entypsklasserna.

Det stadigt ökande intresset för att kappsegla entypsbåt är en tydlig trend i USA. Här är man klar över att kappsegling ska ske utan krångliga mätetal eller handicapberäkningar. Först över linjen är det som gäller.

Största klassen vad gäller båtstorlek, IRC class 1, seglas visserligen enligt IRC-regeln, det vill säga enligt handicap. Men fyra av de åtta båtarna i den klassen seglar entyp. De är de fyra Swan 601:orna Moneypenny, USA, Cuordelione, Italien, Spirit of Jethou, England och Artemis, Sverige.

Senast de fyra 601:orna möttes var i september under Swan Cup i Porto Cervo, Sardinien, Då ledde Artemis regattan och med en poäng före sista seglingen. Amerikanska Moneypenny med Volvo Ocean Race stjärnor som Dee Smith, Kimo Worthington och Mark Rudiger vann sista seglingen med Artemis som tvåa. Lika många poäng, men segern i sista seglingen gav Moneypennys ägare orch rorsman Jim Schwartz Swan Cup-trofén och en blänkande Rolex klocka.

Nu närmar sig Key West Race Week och även Cuordelione som under Swan Cup hade Paul Cayard som taktiker är sugna på revanch, likaså Spirit of Jethou med några engelska stjärnor ombord.

Swan 601:an Artemis har en internationell besättning men seglar för KSSS

Artemis seglar för Royal Swedish Yacht Club, det vill säga KSSS. Skeppare och rorsman är Torbjörn Törnqvist bosatt i Geneve. Taktiker är Russell Coutts, även han bosatt i Geneve.

Russell Coutts är något av seglingens svar på golfens Tiger Woods. Han är den ende rorsman som vunnit Americas Cup tre gånger. Ombord på Artemis är hans roll taktiker.

Artemis besättning är en internationell blandningoch representerar länder som Sverige, Nya Zeeland, USA, England och Slovenien. De flesta i besättningen har minst ett Americas Cup eller en jordenruntkappsegling bakom sig.

Redaktören sliter vid storskotspiedestalen bakom Russell Coutts, navigatören Gustaf Lidvall och rorsmannen Torbjörn Törnqvist.

Redaktören för hamnen.se, Hasse Bauer, ingår i Artemis besättning. Han har tränat hårt för att vara 50+, bland annat kondition och styrka med ett hemmagjort redskap som simulerar vevandet på en winchpiedestal. Hans roll ombord är storsegelgrinder i kombination med floater. Enkelt uttryckt innebär det att han vevar i pre-start och i stagvändningar på kryssarna, på undanvindarna trimmar han stagsegel och går in och hjälper till där det behövs i gippar, hissningar och nedtagningar.

Hasses har först och främst sitt jobb som seglare och samordnare för Artemis Racing att tänka på men hans ambition är att ge dagliga rapporter från livet i Key West och från själva regattan.

Så återkom gärna till hamnen.se för fylliga och initierade rapporter från Key West Race Week.

Bildkavalkad från Key West Race Week 2006. Foto: Tim Wilkes.

 

 

 

 

 

regatta_kwpuff-custom

Relaterade artiklar

racing_havskappsegling_barckaphornpuff

Barcelona World Race: Kap Horn om babord

racing_bankappsegling_lvsflyg

Luna Rossa finalklar med Magnus Augustson ombord

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar