hamnen.se följer Raid Revenge

Redaktionen

Redaktionen

hamnen.se följer Raid Revenge - Foto: Th. Martinez/Sea&Co”Framtidens segling”

Nya kappseglingen ”Raid Revenge” har surfkulturens avslappnade stil, skärgårdens ballaste segelbåtar och alltifrån amatörer till legender som Mange Olsson på deltagarlistan.

Den pågår 18e till 20e juni och Stockholms skärgårds öar agerar rundningsmärken.

– ”Raidsegling” är härliga naturupplevelser, fartig racing och skön stämning – så som segling ska vara, säger Magnus Olsson.

Text: Gustav MorinGustav Morin rapporterar från Raid Revenge

De som testat tycker att ”Raid” är en mix av det bästa inom seglingssporten. Istället för att kappsegla på en bana kring bojar använder man skärgården som spelplan, båtarna är snabba tvåmans-katamaraner från Formula 18-klassen och det är lika utmanande att navigera som att hålla bra fart i båten.

– Jag tycker att hela konceptet är helrätt med fokus på att det ska vara roligt och socialt, samtidigt som man får naturupplevelser och häftig segling i 20 knop – om det blåser. Jag ser absolut en framtid för den här typen av segling, säger Magnus Olsson.

Raidkonceptet har inte minst blivit känt från maratonkappseglingen Archipelago Raid som arrangerats under åtta år i Stockholms skärgård och dragit stor uppmärksamhet internationellt. Men i år har eventet ställts in.

– Raid Revenge är en mildare version av Archipelago raid. Vi seglar sex till åtta timmar per dag och sen får man bada bastu, äta gott och sova. Istället för att sova i tält eller under bar himmel har vi ordnat stugor med mjuka sängar, säger Petter Karlberg som är ny ordförande för F18-förbundet och initiativtagare till Raid Revenge.

Han fortsätter:
– Nu ska både OS-seglare och Volvo Ocean Race-legender deltaga, men vem som helst får vara med. Det har alltid varit lite gentlemannastämning utan massa protestförhandlingar och sådant. Kul utan strul helt enkelt.

Martin Strandberg har seglat seglat OS i Tornado två gånger men övergick till Raid-segling och har i de tre senaste omgångarna av Archipelago Raid kommit trea, tvåa och etta.

– Jag är supertaggad inför Raid Revenge. Det känns som att vi bara får det roliga och slipper genomgå månader av föreberedelser, avslutar han.

Starten går fredagen 18 juni klockan 14.00 på Baggensfjärden vid Saltsjöbaden. Och det blir nog en spännande eftermiddag. Inte minst för att Junior-SM går av stapeln samtidigt med sina 594 anmälda jollar och brädor.

hamnen.se följer Raid Revenge - Foto: Th. Martinez/Sea&Co

Relaterade artiklar

Bild 2021-04-12 kl. 15.21

Svenska företag med och betalar Suez-haveriet

Runt Afrikas kust

1 000 sjömil i kajak runt Afrikas kust

DSC04096.JPG

Kaptenslös båt redan i drift

waveflyer

Waveflyer – vattenskoter med bärplan

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar