Hård vind och Sverige seglar upp sig i OS

Gustav Morin

Gustav Morin

Andra dagens två seglingar avgjordes i  riktigt tuffa förhållanden. Anton Dahlberg/Fredrik Bergström gjorde sin livs hårdvindsinsats och seglade upp sig ordentligt.

Bara två av de fem svenska besättningarna var igång i OS-seglingarna under torsdagen. Förutom Anton och Fredrik i 470 var Max Salminen i elden i Finnjolle.

Men det var Anton och Fredrik som stod i fokus bland svenskarna. 470-seglarna var ute på öppet vatten på den bana som heter Niteroi som ligger längst ut från Rio, där det bjöds på rejäl sjö och kraftiga västliga vindar.

Svenskarna tog starten i första racet och rundade som första båt både efter första kryssen och efter länsen. Vid starten blåste det runt 7 m/s men vid andra rundningen hade vinden ökat till 12 m/s. Deras ledning var då runt 20 sekunder. Resten av racet blev en tät kamp mellan grekerna, australierna och svenskarna.

Till slut var det grekerna som drog det längsta strået och vann.

Andra racet bjöd på mer stabila vindar runt 11-14 m/s. Anton och Fredrik var bra med även där och rundade som tredje båt vid både första och andra märket. Sedan tappade de något på andra kryssen och rundade som femte båt. Men de kom igen och i mål var de fyra – mindre än en sekund efter trean Australien och bara tio sekunder efter segrarna från Kroatien.

– Vi är såklart jättenöjda. Vi fick ju inte den öppningen vi ville igår, så vi bestämde att vi skulle vara mer aggressiva idag och det lyckades vi med. Men det gäller att komma ihåg att det här är en lång regatta. Vi har seglat fyra race och har sju kvar. Mycket kommer att hända, säger Anton.

Anton och Fredrik har absolut chans att komma på pallen i OS men då de inledde svagt har de inga marginaler kvar. De har en 22:a plats i bagaget och det är tur att man får räkna bort en segling. Men det finns som sagt inte utrymme för fler missar. 

Foto: Sailing Energy / World Sailing

racing_bankappsegling_2016_OS_RIO_Puffar_470_Puff

Relaterade artiklar

Ready Steady Tokio Sailing 2019. ©PEDRO MARTINEZ/SAILING ENERGY/WORLD SAILING
18 August, 2019.

”Vi har bra chanser att ta medalj”

racing_bankappsegling_2019_Jesper_Stalheim_190818_pre-OS_Jesper_foto_PM

Sverige i topp på för-OS

racing_bankappsegling_2019_EM_guld_470_Dahlberg_Bergstrom_470_Champions

EM-guld till Anton och Fredrik!

racing_bankappsegling_2019_470_seger_Mallorca_190405_Anton_o_Fredrik_foto_Jesus_Renedo

Svensk storstilad seger på Mallorca

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar