Hårda vindar och nytt banrekord i Gotland Runt

Gustav Morin

580 afor2019 09 VO 65 HiQ höll en medelfart på 12,88 knop och satte därmed ett nytt rekord med tiden 27 timmar 4 minuter och 9 sekunder.

Det gamla rekordet sattes av 100-fotaren CQS 2018 och var på 11,02 knop i medelfart. HiQ seglade ÅF Offshore Race på 27 timmar 4 minuter och 9 sekunder. Det var 4 timmar 37 minuter och 26 sekunder kortare än CQS.

Efter kryss genom skärgården i moderata vindar möttes man av hårda vindar till havs. Men hård vind och grov sjö stoppade inte skeppare Bouwe Bekking och hans besättning.

Det är en nöjd Bouwe Bekking som kliver iland i Sandhamn efter rekordseglingen. Att slå rekordet CQS hastighetsrekord från förra året med nästan 2 knop är så klart en av anledningarna att karakterisera årets ÅF Offshore Race som ”quite a nice trip”. Men Bouwe är också ödmjuk.

– Någon kommer att slå det här rekordet, kanske redan nästa år, men det är ju alltid trevligt att slå rekord. Och att dessutom göra det med en sån fantastisk besättning gör inte saken sämre.

580 afor2019 10 Bouwe Bekking är 56 år gammal och har seglat åtta upplagor av Volvo Ocean Race (numera The Ocean Race). Nu har han också rekordet runt Gotland. 

Bouwe hyllar Åf Offshore Race spektakulära seglingsformat med starten i centrala Stockholm. I hans ögon var utseglingen genom skärgården lite nervig men när det gäller konkurrensen från den andra deltagande VO 65:an var han aldrig riktigt nervös.

– Vi låg före dem hela vägen, ett tag så mycket som tio distansminuter, så vi hade koll på dem. Men det är klart, strax innan målgång hade vi ett åskväder strax väster om oss och vi låg i verkligt svaga vindar. Det här är kappsegling och man kan aldrig ta saker för givet.

Anders Lewander Med ombord fanns bland andra Anders Lewander med erfarenhet från jorden-runt-race med katamaran och från Volvo Ocean Race. 

Med ombord fanns också gedigen svensk navigationskunskap i form av Roger Nilson, Sveriges mest meriterade havskappseglare.

– Jag skulle inte säga att det var en tuff segling. Men det gick fort och det var vått när man var på däck. Att det skulle bli rekord förstod jag nog när vi kom ut på havet. Hade skärgårdseglingen tagit för lång tid hade vi inte klarat det. Vi jobbade med Lage Larsson, det är nog trettionde gången jag gör det, och det stämde väldigt bra, säger Roger Nilson.

580 afor2019 07 Många andra båtar har haft tekniska problem och runt 90 båtar ska ha brutit. Men på HiQ var läget lugnt. 

– Båten är gjord för södra ishavet och står pall. Inte en enda millimetergrej gick sönder. Vi var ett jättebra gäng ombord, Bouwe har jag inte seglat med på många år, även om vi gjort två Volvo Ocean Race projekt tillsammans. Sen var det ju kul att få segla med Anders Lewander, det är ju nästan märkligt att vi inte seglat ihop. Han är jätteduktig och det har varit kul. Sen är ju Pelle Norberg med också som projektledare som fått ihop allt det här. Han har också jobbat hårt för det här.

Gotland Runt Vo 65 Ett rutinerat gäng tog sig an utmaningen att slå rekordet runt Gotland. 

Fakta: Det nya rekordet är en snitthastighet över banans 350 distansminuter på 12,88 knop.

I besättningen: Jorden van Rooijen, Pelle Norberg, Roger Nilson, Antonio Cuervas Mons, Ysbrand Endt, Christa ten Brinke, Anders Lewander, Jonas Haggbom, Andreas Andersen , Fredrik Nylof, Peter van Niekerk, Erik Ridman, Michiel Goegebeur, Mattias Reintz.

Foto: Henrik Trygg.

racing_havskappsegling_2019_AF_Offshore_Race_580-afor2019-09

Relaterade artiklar

Gotland_Runt_rekorddeltagande

Årets Gotland Runt väntas slå publikrekord

Eldriven_foilbrada_rekord

Rekord – världens längsta färd med eldriven foilbräda

Bjorn_Dunkerbeck_dokumentar

Björn Dunkerbeck – rekordsurfarens liv blir dokumentärfilm

Gotland Runt-7

Gotland Runt – lyckad comeback efter uppehåll!

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar