Historisk seger för tjejerna i Team SCA

Redaktionen

Redaktionen

Tidigt på torsdagsmorgonen gick svenska Team SCA:s tjejbåt i mål som vinnare på den åttonde etappen av Volvo Ocean Race efter 3,5 dygns stentuff kappsegling från Lissabon till franska Lorient.

– Det här är belöningen för allt vårt hårda arbete. Vi har haft ett berg att bestiga men nu är vi äntligen här, säger skepparen Sam Davies.

Alla väder
Den 647 nautiska mil (1 200 km) långa etappen innehöll allt – från mycket lätta vindar vid starten till en brutal kryss över Biscayabukten i vindar upp mot 20 m/s och vågor på åtta meter. Flera i besättningen däckades av sjösjuka.

– Det känns fantastiskt att vi lyckades behålla ledningen under de tuffa förhållanden vi hade på Biscaya. Men jag är stolt över hur vi hanterade de ganska så våldsamma 36 timmarna det tog oss över bukten. Skulle jag bara få välja en etapp att vinna så är det den här, säger skepparen Sam Davies som bor i närheten av etappmålet i Lorient.

 Skicklig lättvindssegling
Team SCA tog snabbt ledningen efter den tekniska lättvindsseglingen utanför Portugals kust och när de väl tagit ”pole position” släppte de aldrig greppet. De valde en något västligare kurs innan de kom till Biscayabukten och det var ett vinnande drag.

Team SCA startade Volvo Ocean Race i Alicante i oktober med den minst erfarna besättningen. De flesta ombord hade ingen större erfarenhet av lång havskappsegling och det var tolv år sedan det senast fanns en tjejbåt i tävlingen. Etapp efter etapp har de kommit allt närmare och på kappseglingen över Atlanten var de endast fyra timmar efter vinnande båt. Men de var ändå sist – och några ”experter” började tvivla. Men besättningen själv tvivlade aldrig.

– Vi vet vad vi kan. Vi hade siktet inställt på en pallplats – och det här är ju bästa platsen på prispallen, säger Sam Davies.

Nu väntar några dagars vila och förberedelser innan sista etappen startar från Lorient på tisdag 16 juni. Efter ett kort stopp i Haag är det målgång för etapp nio och hela Volvo Ocean Race 2014-2015 i Göteborg 21-22 juni.

racing_havskappsegling_2015_VOR_11_juni_Ingang_Ingang

Relaterade artiklar

racing_havskappsegling_2019_VOR_kvinnliga_seglare_Yongest_woman_in_the_ocean_race

Yngsta tjejen i Volvo Ocean Race dominerar

racing_havskappsegling_2019_The_Ocean_Race__The_Ocean_Race_Salen

Svensken som ska leda nya The Ocean Race

racing_havskappsegling_2019_Maiden_women_offshore_Tracy_Edwards

Första kvinnliga skepparen i Whitbread berättar

racing_havskappsegling_2018_VORTheMovie_Ingang_Volvo_Ocean_Race_recap_2017_2018

VOR – the movie!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar