Hjärtat pulserar för Lübeck

Redaktionen

Redaktionen

Lübecks hjärta Hamnen.se har på sin tyska reportageresa hamnat i Lübeck. Den gamla Hansastaden är vacker – tinnar och torn, kullerstensgator och kanaler där en mullrande Cigarette, typ Miami Vice, mullrar fram.
Men Lübecks hjärta är något helt annat.

 

Lübeck är känt för mycket, framför allt som Hansastad men även för stämningfulla julmarknader Hela staden lär omvandlas till tyskt Weihnacht-gemüt under julveckan. Sen har vi ju marsipan, förstås.

 

Det var här, vare sig du tycker om den eller inte, som marsipanens segertåg över världen startade. Johann Georg Niederegger (1777–1856) grundade manufakturen, där släktingar fortfarande tillverkar denna oemotståndliga läckerhet.

Mitt emot rådhuset i Breite Strasse ligger Café Niederegger med Marsipansalongen, där historien om ”Sötsakernas Kung” berättas.

Enkelt uttryckt var det i Lübeck som stormaktstidens Sverige tog sin början. Det var här det mäktiga handelsförbundet Hansa hade sin huvudstad, vilket är en anledning till att Lübeck är vänort med Sveriges Hansastad Visby.

Handelsförbundet behärskade hela Östersjöområdet i flera hundra år. Till Lübeck flydde Gustav Vasa undan danskarna för att så småningom med lübeckarnas hjälp återta Stockholm från danske kungen Kristian II.

Gustav Vasa glömde kvar sin rock här, i dag finns den i stadsmuseet. En annan sak som finns kvar från Vasas tid är ett hus. Gustav Vasa var gäst på Königstrasse 9 och där sitter nu en minnestavla på svenska.

Att några hus överhuvudtaget står kvar är ett litet under. En natt 1942 bombades staden sönder och samman av engelsmännen. De flesta av de gamla ståtliga byggnaderna jämnades med marken, Gustav Vasas gamla hus klarade sig dock. Och de som inte klarade sig är återuppbyggda, i alla fall de flesta.

Båtliv existerar, i en skön solnedgång i september glider motorbåtar fram i vattnet som omringar staden, stora och små. Mest i ögon- och öronfallande är en mullrande Cigarett, modell Miami Vice och 80-tal.

Annars är det i grannstaden Travemünde som båtlivet är stort. Den gamla, sydligaste svenska badorten från charterns födelsetid har en mängd båtaktiviteter, bland andra ett besök på segelfartyget Passat.

Så planerar du en långtur till Tyskland för nästa säsong, lägg båten i Travemünde och ta bussen till Lübeck. Det är den gamla Hansastaden värd, och kanske även ett marsipanhjärta.

Lübecks hjärta

Relaterade artiklar

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar