Hon är den äldsta människan att segla nonstop runt jorden

Hon är den äldsta människan att segla nonstop runt jorden

Elias Johansson Rimsby

Jeanne Socrates, 77, gjorde det redan 2012 och har gjort nu det igen – seglat solo nonstop runt jorden.

Men det stannar inte med att hon seglar solo och nonstop. Redan i och med seglingen 2012 noterade hon rekordet som den äldsta kvinnan att segla hem bragden.

Nu har hon alltså gjort det igen men när hon klev iland i hamnstaden Victoria på Kanadas västkust den sjunde september 2019, efter 320 dygn till sjöss,  så var det inte bara som den äldsta kvinnan utan också som den äldsta personen någonsin att genomföra bedriften.

 

Jag började segla när jag var 50 år.

 

– Jag antar att det är utmaningen jag varit ute efter. Jag har seglat så mycket i cruisingmode och varit på så många platser, reparerat båten så många gånger, att jag känt att jag fåttkoll på hur saker och ting fungerar och skapat självförtroendet nog att bara ge mig med inställningen; vi får se hur det går.

Motor har varit förseglat hela varvet runt och Jeanne har tvingats att helt och hållet förlita sig till sina segel.

Jeanne Socrates har seglat ensam under lång tid. Innan sina två varv non-stop runt jorden så seglade hon ett varv som inkluderade stopp på vägen. Det tog 15 månader. Foto: svnereida.com.

Båtar som hon har seglat var först en Najad 361 som hon sedan bytte ut mot en Najad 380 – modifierad med kutter-rigg. Den senare en nybeställning som hon personligen var engagerad i redan när den tog form på Najadvarvet.

– Hon var här ett par månader och visst hade hon synpunkter, säger Jimmy Johansson till På Kryss.

Jimmy Johansson arbetade på Najadvarvet vid den tiden och som numera bygger och underhåller båtar på Orust Yacht Service.


Under sensommaren 2019 fullföljde Jeanne Socrates sitt andra varv runt jorden.

Det har knappast var enkla resor. Många gånger har hon stött på problem och uthärdat haverier. Bland annat seglade hon utan instrument i sex månader.

– Jag är matematiker och har förmågan att tänka logiskt och lösa svåra situationer. Bland annat har jag en sextant ombord som ibland kommer till användning.


Här får vi veta hur seglingsintresset startade för Jeanne och hur hennes första resa runt jorden gick.

Jeanne har varit ensam under väldigt långa perioder men hon har nästan alltid daglig kontakt med vänner och följare via satellittelefon och via sin blogg.

– Jag njuter av att bara sitta och följa djurlivet. Inte minst i Södra Oceanen där man bland annat kan följa albatrossar på nära håll, timme efter timme.

Elias Johansson Rimsby

Jeanne Socrates 5

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

True_Spirit_Jessica_Watson

Ny film om världens yngsta värlsdomseglare

Fiske-i-Indonesien

Jorden-runt-seglarnas möte med Indonesiens sjövilda fiske

Jorden_runt_gummiflotte

Äventyrare seglar jorden runt på en gummiflotte

6288299_orig

Träbåtsharmoni – tio års familjeliv till havs