Hon satsar på rekordsegling runt Gotland – i december

Hon satsar på rekordsegling runt Gotland – i december

Redaktionen

Snart är vintern och julen här. Då sätter sig Isabelle Mungsgård till rors på en snabb trimaran. Hon gör det i ett försök att slå rekord i segling runt Gotland. Knappast något julmys.
Följ Isabelles och hennes tre ärrade besättningsmäns rekordförsök live på hamnen.se

Isabelle Mungsgård, 28 år, satsar på att bli första kvinnliga skeppare i ett rekordförsök runt Gotland, The Round Gotland Midwinter Challenge. Hon gör det nu i december när vädret kan bjuda på allt från köldknäppar och snöstormar till blek vintersol och några plusgrader.

-Naturligtvis satsar vi på rekord, någonstans mellan 24 och 30 timmar. Att segla runt på 24 timmar blir svårt men vi måste sikta högt, säger hon

Går allt enligt planerna och väderprognosen är hyfsad räknar Isabelle att starta från Sandhamn någon gång under helgen andra till tredje december. Banan är något kortare än sommarens upplaga av Gotland Runt, 311 sjömil, och seglas moturs med rundningen av Hoburgen på Gotlands sydspets som något av en motsvarighet till Syd Amerikas Kap Horn.

 

 

Väderprognoserna ser bra ut. Runt åtta grader varmt, vilket är stor skillnad mot rekordseglarna förra året som startade i minus fem.

Många tror att vi vill ha stormvindar för att det ska gå fort men då blir sjön för grov, båten svårhanterlig och det ger inga toppfarter. Idealet skulle vara mellan sex och 15 sekundmeter.

Till sin hjälp i rekordförsöket har Isabelle ett gäng rutinerade kappseglingsrävar ? Whitbreadveteranen Calle Hennix, segelmakaren Anders Lewander och storbåts-seglaren Rickard Oberpichler.

Rekordförsöket runt Gotland sker med “3-båten”, en trimaran av typen SeaCart 30.

Båten de seglar är en Sea Cart 30, det vill säga den kolfibertrimaran på 30 fot som främst Calle Hennix är den drivande kraften till att ha etablerat som entypsklass. 15 båtar är byggda, varav flera seglar utomlands – England, Norge och Sydafrika.

 

 

Men det är bara Isabelle och hennes besättning som vågar ställa upp i årets upplaga av The Round Gotland Midwinter Challenge.
– Jag gör allt för att förvekliga mina idéer. Det går inte att sätta sig ner och vänta på att utmaningar ska komma till en, dem måste man ta tag i själv, säger hon.

Isabelle har seglat både VM och EM i E-jolle, deltar flitigt i den internationella matchracing serien för damer och kappseglar ofta SeaCart 30 .Hon har seglat fyra Gotland Runt på sommaren, nu blir det debut när det är mörkt och kallt de flesta timmarna på dygnet.

Hur blir det med sovandet under rekordförsöket?
– Sova är inget jag räknar med, klart att man går ner och värmer sig så och då, kanske slumrar till men vi är ute så kort tid. Jag behöver inte sova, det är ju knappt man gör under Gotland Runt på sommaren i enskrovsbåt och då kan det ta 50 timmar.

Kläderna? Vad har du på dig under en sådan här segling?
Underställ, några lager fleece och en torrdräkt. Sen har jag just varit och köpt en rånarluva. Många mössor och vantar blir det, så att man har något att byta med när det blir blött. Och goggles så man slipper torka ögonen hela tiden.

Du verkar gilla utmaningar. Vilken är din största utmaning hittills i livet?
Det finns många. Att ta sig till landslagsnivå i E-jolle var en, att bli sambo med pojkvännen en annan.
Vad gör du om ni slår det nuvarande rekord på 35 timmar 58 minuter 10 sekunder?– Skuttar omkring och jublar, firar med nära och kära. I mars är det prisutdelning på Allt för Sjön-mässan.

Och om ni inte slår rekord?
Då har vi i alla fall försökt och troligen lärt oss något om hur vi kan slå rekordet nästa år. Om det inte är för kallt, förstås.

Följ Isabelles rekordförsök live med “3-båten” här

Kolla hur vädret kan utvecklas här

Och här

Spana om “3-båten” ligger vid bryggan i Sandhamn (svart mast)

 

Redaktionen

nyheter_isaport3

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

racing_bankappsegling_rcac33

Coutts: “Americas Cup med katamaraner”

nyheter_3ligglyftpuff

Nedräkning för The Round Gotland Midwinter Challenge

nyheter_rimgpuff

Slå vinterrekord runt Gotland

Calle Hennix tvåa i Centomiglia

Calle Hennix tvåa i Centomiglia 2006