HP 1030 i ekonomisk motvind

Redaktionen

Redaktionen

HP 1030
Den uppmärksammade satsningen på en ny, innovativ svensk segelbåt har hamnat i ekonomiskt blåsväder. Producenten av HP 1030 är kort om pengar och ingår förhandlingar i Göteborgs skiljedomstol.

I ett brev från advokatfirman Gallus, Olofsson & öman i Göteborg framgår det att producenten av HP 1030 behöver tillskott av kapital för att fortsätta driften, skriver norska seilas.no vars nyhet här översätts.
Räkenskaperna visar ett underskott på fem miljoner kronor.

– Företaget behöver kapital och har inte medel till att färdigställa de beställda båtarna, skriver advokat Henrik Gallus i ett brev till fodringsägarna. Han kommer att gå in i förhandlingar med fodringsägarna för att få till en rekonstruktion av företaget.

Advokat Gallus menar att en finansiell lösning bör vara klar inom sex månader. Han kommer att ingå ackordsförhandlingar med oprioriterade fodringsägare och söker samtidigt friskt kapital från personer som vill satsa på HP. Dagens ägare kommer att gå in med mer kapital i företaget under förutsättning att det skapas en trovärdig finansierinsplan.

Främsta orsaken till underskottet är stora utvecklingskostnader kopplade till den nya båttypen.

Företaget Simfotech har helt enkelt inte klarat av att sälja tillräckligt många HP 1030 för att kunna täcka kostnaderna för utveckling och produktion.

Företaget behöver nu medel för at färdigställa de beställda båtarna. Enligt Gallus har företaget 12 anställda.

Relaterade artiklar

Kostern Lovisa-Puff

Kostern Lovisa – renoverad, havererad och återuppstånden!

Båt av wellpapp

Så bygger man en båt av wellpapp

Böldpest 2

Böldpest — så blir du kvitt plågan!

Motorrenovering

Proffs plockar isär motor i molekyyyler…