In-Port Race Itajaí LIVE

In-Port Race Itajaí LIVE

Gustav Morin

VOR Inport BrasilienImorgon startar den sjätte etappen av Volvo Ocean Race 2014-15, från Itajaí till Newport. Och ikväll kl 19.00 avgörs In-Port Racet i Brasilien. Se livesändningen här!

De sex lagen i Volvo Ocean Race gör sig nu redo för ge sig ut på tävlingens sjätte etapp. De är tillbaks i Atlanten och resan fortsätter norrut från Brasilien till USA.

Men innan de lämnar Itajaí ska de göra upp i kvällens In-Port Race i Itajaí som ni kan se nedan.

För Martin Strömberg och Dongfeng Race Team blir det en comeback efter att de bröt sin mast under den senaste etappen. Sedan dess har de transporterat den skadade båten och en ny rigg till Brasilien där båten i veckan gjorts redo för racing.

 
– Det har varit mycket jobb och det är klart att det tagit på krafterna hos alla i laget, säger Martin Strömberg. Men känslan är ändå väldigt positiv. Vi har jobbat hårt tillsammans för att kunna vara på startlinjen i helgen. Nu har vi lyckats med det så stämningen är på topp.

Tufft för tjejerna
Team SCA har hittills inte lyckats nå något toppresultat i någon etapp. Laget har däremot varit framgångsrikt i de In-Port Race som seglas i varje hamnstopp. Både i Abu Dhabi och i Auckland var svenskbåten först över mållinjen.

Enligt lagets Carolijn Brouwer är de väl förberedda för den kommande delsträckan. 


– Efter att vi tagit oss genom Doldrums måste vi hantera lågtrycken som kommer från USA:s kust. Vi seglade över Atlanten från Lanzarote till Newport innan tävlingen och kom ganska långt söderut för att träna för den här etappen. Vi har alltså varit i de här vattnen förut, vi har seglat i Golfströmmen tidigare och vi gjorde de sista kvalificernade 1 200 sjömilen då. Vi är förberedda.

Mastbrott
Innan mastbrottet låg Dongfeng Race Team i topp i poängtabellen, med lika många poäng som Abu Dhabi Ocean Racing. Mastbrottet innebar att de tvingades avbryta etappen och nu ligger de tvåa i tabellen med sju poäng upp till Abu Dhabi. 


– Det går inte att slappna av och konkurrensen är väldigt tuff, säger Martin Strömberg. Det finns mycket kvar att slåss om och även om Abu Dhabi dragit ifrån är det inte avgjort.


45 procent kvar
– I kalendern är det drygt två månader kvar till målgången i Göteborg men det är en hel del segling kvar innan vi kommer dit och det finns mycket kvar att uträtta. Vi kommer att fortsätta som vi gjorde i de första etapperna för det var ju ett framgångsrikt recept.

Och Abu Dhabi Ocean Racings brittiska skeppare Ian Walker tar inte ut något i förskott. 


– Vi har 45 procent av alla poäng kvar att plocka och den senaste etappen visade oss hur enkelt det är att förlora många poäng. I nästa delsträcka kan det drabba oss eller vilket lag som helst.

Kvällens In-Port Race startar klockan 1900 (svensk tid) och den sjätte etappen inleds vid samma tid på söndag. Etappstarten och In-Port Racet sänds live här på Hamnen.se. 


Volvo Ocean Race avgörs i nio etapper på vägen runt jorden och den sista delsträckan avslutas med målgång i hjärtat av Göteborg i juni 2015.

Etapp 6: Itajaí, Brasilien – Newport, Rhode Island (USA)
Etappen är 5 010 sjömil lång och går till seglingstokiga Newport. Resan dit innebär kustnära segling men också vägval som kan ta seglarna långt ut på öppet hav.
Efter att lagen vinkat farväl i Itajaí väntar opålitliga och stormiga vindar och starka strömmar nära kusten. Frågan är om de ska hålla sig nära land och förlita sig på landbrisen eller ge sig längre ut till havs i jakt på gynnsamma vindar.

Om du läsa mer om etappen finns fler texter skrivna på Volvooceanrace.com

Gustav Morin

racing_havskappsegling_2015_VOR_18_april_inport_VOR_Inport_Brasilien

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Volvo-Ocean-Race-baten-Mapfre-till-salu

Tävlingsbåt till salu: Köp din alldeles egen Volvo Ocean 65

För sin mångåriga karriär och stora engagemang inom sporten tilldelas Simon ”SiFi” Fisher nu Mange Olsson-priset.

Simon Fisher tilldelas Mange Olsson-priset: ”En stor ära”

Mastbrott-i-the-ocean-race

Mastbrott i The Ocean Race – ledarbåten tvingas gå i hamn

Foiling-towards-Cape-Horn

Tuffa förhållanden när The Ocean Race tar sikte på Kap Horn