Intervju med Pumas skeppare Ken Read

Redaktionen

Redaktionen

Americas Cup-seglare, mycket framgångrik kölbåtseglare i entypsklasser, två gånger USA:s Yachtsman of the Year och fyra delsträckor med Ericsson Racing Team i senaste Volvo Ocean Race.
Ken Read, vice VD på North Sails, i intervju om Puma Racing Team och nästa Volvo Ocean Race.

En något sliten Ken Read under senaste Volvo Ocean Race. Nu blir han skeppare för den båt sportföretaget Puma sponsrar.

Är du förvånad över att Puma ville engagera sig i Volvo Ocean Race?

Ken Read:
Inte efter det att jag fick reda på deras planer. Puma expanderar aktivt in i nya marknader och segling var med på deras lista. Jag har vänner som har introducerat mig till företaget och vi jobbade tillsammans i flera månader för att se om detta var något Puma ville göra. Det visade sig att så var fallet och fakta från andra företag som var med i senaste Volvo Ocean Race visar på att deras investeringar gjorde en stor skillnad. Puma är ett coolt företag och att de satsar på den här seglingen kommer att gynna segling i allmänhet.

Hur stor är budgeten?Jag bedömer den som tillräckligt stor för att vi kan vara mycket konkurrensdugliga i tävlingen.

Hur många båtar och vem blir er designer?Vi kommer snart att presentera det. Nu är vi försiktiga med att ge ut information, inte för att vi vill vara något typ topphemligt Americas Cup team, utan snarare för att Puma är ett så känt företag och för första gången går in i en ny sport. De vill helt enkelt gå försiktigt fram och sprida ut nyheterna över en längre tid.

Med två båtar, kommer ni att göra något som helt klart skiljer de båda båtarna åt, som design eller rigg?
En eller två båtar är fortfarande en intern diskussion.

Ni har redan köpt ABN AMRO 2.Är den till för träning och för att ha en utgångspunkt vad gäller design?
Båda delarna. ABN AMRO 2 är en riktigt bra båt och den är precis vad vi behöver. Den kommer att se bra ut här i Newport, där vi kommer att ha vår bas. Förhoppningsvis kan vi använda den båten till en snabb start för projektet och för kappseglingar i Nordamerika.

Vilka personer har du engagerat i Puma Racing Team?
Inga större nyheter på det området, men det finns en kärntrupp som nu har jobbat i en och en halv månad. Så, vi är inte helt gröna. Kimo Worthington är projektledare och jag skulle aldrig ha fått ihop det utan honom. Att ha drivit Pirates of the Caribbean, One World med mera gör honom mer än kvalificerad för det här jobbet. Sen är det en kompis från universitetet, Billy Lunn, Boston, som var viktig i första fasen för att få in sponsorer. Billy jobbar i reklambranschen och har jobbat många, långa timmar för att få ihop ett helt paket.
De två är nyckelpersoner just nu av den enkla anledningen att utan dem hade det aldrig blivit något projekt.

Hur är det med själva besättningen ombord? Kan seglare söka och försöka kvala in?
Jag vet inte om det kommer att bli någon form av ”try-out”, men det finns många riktigt duktiga seglare som är lediga och vi måste vara smarta i våra val. Total antalet i besättningen är endast tio. Sen finns regeln tre personer under 30 år och den är inte lätt att handskas med. Men vi kommer inte att skynda på i den processen.Vi är klara med den elftebesättningsmannen som är en kameraman. Han heter Ricky Deppe och seglade jorden runt med Chessie Racing, varit uppe i Berings Hav och filmat för Discovery Channel. Jag tror han är tillräckligt kvalificerad.

Vem kommer att bygga båtarna och när är det dags för sjösättning?
Det är ännu inte bestämt.

Volvo Ocean Race är tufft, hur klarar du av att ge dig in i ett sådant äventyr?
Jag hade en klart positiv upplevelse med Ericsson Racing Team under de fyra sista delsträckorna i senaste Volvo Ocean Race. Det var väl då jag blev riktigt gripen av den här typen av kappsegling. För mig är det här den rätta tävlingen vid rätt tidpunkt i mitt liv. Och jag tror att tävlingen även kan ge tillbaka till de företag som sponsrar. Så jag lät nog övertygande när jag hade mina diskussioner med Puma. Jag tror verkligen på tävlingen och på äventyret som kommer med den.

Några idéer om vilka segel ni kommer att använda?
Märket startar med ett N och slutar med h. Mellan dessa bokstäver kan du sätta in ”ort”. Mina vänner under Americas Cup, Tom och Jay och resten av ledningsteamet i North Sails har varit till mycket stor hjälp för mig att kunna fortsätta kappsegling på hög nivå.

 

{mosimage}

Ken Read kommer att ratta Pumas båt i nästa Volvo Ocean Race

Denna intervju är gjord av Scot på Sailing Anarchy och översatt av hamnen.se

racing_havskappsegling_vorkenread_183x137

Relaterade artiklar

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar