Fantastisk isjaktssegling från fågelperspektiv

Gustav Morin

Isjakt 1 Isjaktssegling är bland det ballaste, farligaste och mest fartfyllda man kan syssla med när hav och sjöar frusit till is. Här får vi känna på och lära om hur kappsegling i över 100 km/h fungerar.

De som seglar isjakt är nog de mest ivriga och framförallt tålmodiga idrottsutövarna som finns.

Det är få sporter som kräver samma antal av samverkande element för att det ens ska vara någon vits att träna.

Vind och is är vad som krävs. Det låter kanske inte så farligt men det betyder ofta stor väntan och om det ska bli någon segling måste man ständigt följa såväl vind- som isprognoser och ha bilen packad för att snabbt kunna åka dit förhållandena lirar.

Det blir ofta många mil. Videorna i artikeln är båda inspelade på Bajkalsjön i södra Sibirien i Ryssland och seglarna kommer från alla möjliga hörn i Europa.

Vanligtvis håller sig isjakter på de största men samtidigt grundaste sjöarna som finns. Åtminstone i början av säsongen.

Men som bekant är det kallt som satan i Sibirien och trots att Bajkalsjön är världens djupaste sjö och därtill världens till ytan sjätte största sjö så går den uppenbarligen finfint att segla isjakt på.

Isjakt är en liten sport med få utövare och nu befarar många att det kommer att bli ännu färre. Det sägs nämligen att det blir svårare att hitta bra isar för varje år som går och anledningen är den globala uppvärmningen.

Det är också anledningen till att filmarna bakom Waterlust skapat de här videorna.

racing_bankappsegling_2016_Isjakt_Isjakt_1

Relaterade artiklar

Isjakt_Siljan

Vintersegling – full fart med isjakt på Siljan

racing_bankappsegling_2019_DN_jakt_DN_jakt

Såhär seglar man fyra gånger fortare än vinden

Spektakulart_2019_Krasch_med_isjakt_Isjakt_krasch

Isjakt dyker i full fart!

Spektakulart_2018_SnurraPaIs_Is

Ta det kallt och gilla läget!

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar