“Järv” har kniven på strupen

Gustav Morin

Klockan 14:00, idag måndag, går Victory Challenge “Järv” in i en avgörande match i utmanarserien inför Americas cup. Förlust mot Desafio Espanol och äventyret är slut, En seger är nödvändig för att fortfarande ha en chans att ta sig till semifinalerna i Louis Vitton Cup.


– Jag ser verkligen fram emot matchen, jag tror vi har en bra chans att slå dem, säger Mattias Rahm, strateg på Järv (SWE 96).
Victory Challenge och Desafío Español har mötts sex gånger inom ramen för 32a America’s Cup. Teamen har vunnit tre matcher vardera. De fem första matcherna seglades i för-regattorna under 2005 och 2006. Den sjätte vann Desafío Español i flight nio i round robin ett av utmanarserien Louis Vuitton Cup den 26 april.
Måndag är det dags för flight nio, av elva, i round robin två:

– Jag tror det kommer att bli ett tätt race, men vårt självförtroende inför mötet med dem är gott. Jag tror vi har en god chans att vinna, säger Mattias Rahm när han just återvänt från vattnet efter gårdagens seger över Areva Challenge.
Den matchen blev ingen upprepning av dramat i round robin ett, där Victory Challenge drog på sig ett straff, och tog det med minsta tänkbara marginal och vann med endast fem sekunder.

– Vi visste att vi hade potentialen att slå dem idag, också i taktik och manövrar. Vi ville segla nära dem för att undvika att de skulle få chansen att utnjutta vindskiftena. Det är vad vi gjorde också.
En ledning på 12 sekunder vid toppmärket efter första kryssen utökades till 17 vid bottengaten, till 31 vid toppmärket efter sista kryssen och till 35 vid målet.
Desafío Español vann samtidigt, som väntat, över United Internet Team (med 1:08). Det betyder att det inte räcker med enbart seger över spanjorerna imorgon för att Victory Challenge ska ta sig till semifinalerna.

Det här är förutsättningarna när tre flighter av elva återstår av round robin två:

Efter söndagens race är också Emirates Team New Zealand, med 31 poäng, klara för semifinalerna. Det är även BMW Oracle Racing (33) och Luna Rossa Challenge (32).

Lika klart är att Mascalzone Latino (20 poäng), efter förlust med sex sekunder mot Team Shosholoza, är utslaget från Louis Vuitton Cup när round robin-serien är färdigseglad på onsdag. Det är även Team Shosholoza (18 poäng), Areva Challenge (13), +39 Challenge (6), United Internet Team (5) och China Team (3).

 

Däremellan finns Desafío Español och Victory Challenge, med 29 respektive 24 poäng.

Här är de matcher dessa två team har kvar:

Måndag den 7 maj

Flight 9

Victory Challenge-Desafío Español

Tisdag den 8 maj

Flight 10

Victory Challenge-Emirates Team New Zealand

Desafío Español-BMW Oracle Racing

Onsdag 9 maj

Flight 11

Victory Challenge-Mascalzone Latino

Desafío Español-Luna Rossa Challenge

Av detta framgår att båda teamen som fortfarande har en chans att ta den fjärde semifinalplatsen har extremt tuffa matcher framför sig de sista tre dagarna av round robin två.

Desafío Español har två av toppteamen kvar att segla.

Victory Challenge har ett av toppteamen – samt Desafío Español och Mascalzone Latino.

Victory Challenge måste vinna sina tre resterande matcher för att ha en chans att gå till semifinalerna.

– Jag såg TV-bilderna när Desafío Español firade med champagne redan igår. Jag tror de kommer att ångra det, säger Mattias Rahm.

Vi väntar till efter matchen mot Mascalzone på onsdag, då kommer vi att dricka champagne.

 

racing_bankappsegling_jarv_520

Relaterade artiklar

Alinhgi_kapsejsning_Barcelona

America’s Cup – kapsejsade under första träningen

Artemis_Foilande_Arbetsbat

Artemis – första foilande och eldrivna arbetsbåten provkörd

Hydrogen_Foiling_Chase_Boat

Ny vätgasdriven bärplansbåt klarar 50 knop och 100 sjömil!

Ineos Americas Cup

Brittiska America’s Cup-laget testar gränserna…

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar