Sverige i topp på för-OS

Redaktionen

Redaktionen

190818 pre OS Jesper foto PMJesper Stålheim behåller ledningen i Laser-klassen i för-OS i japanska Enoshima – trots att han diskvalificerades i tisdagens första segling.

– Jag diskades för ”rocking”. Jag var trea runt toppen och de andra som låg bra till i totalen låg långt ner i racet. Jag bestämde mig för att köra en ”safe” läns och inte riskera att få en gulflagg. Så jag var förvånad när jag fick flaggen, berättar Jesper.

Men en tredjeplats i tisdagens andra race gör att Jesper är kvar i ledningen tack vare jämn och stabil segling.

– Jag verkar hitta rätt mer än konkurrenterna på kryssarna. Det beror på bra prognoser och förarbete och sen att lita på de värden jag har. Samt att jag förmodligen inte går så långsamt. Men jag hade gärna startat lite bättre, säger Jesper som trivs ypperligt på den olympiska arenan.

190819 1 pre OS Jesper Jesus RenedoJesper Stålheim är den svenska seglare som hittills presterat bäst på För-OS. 

– Det är toppen här. Vi har många olika sorters förhållanden med mycket vind både utifrån och från land. Stora och små vågor, så vi har fått det mesta, säger han.

470
Anton Dahlberg/Fredrik Bergström trivs också mycket bra på OS-vattnet. De ligger nu tvåa efter en fin dag där de var etta och sjua i de två racen. Därmed gick de om spanjorerna. Men som vanligt är det en kamp mellan Sverige, Australien och Spanien i herrarna 470-klass. Det var dessa tre besättningar som tog medaljerna på VM för knappt två veckor sedan. Och här på för-OS står de i en klass för sig. Just nu skiljer det bara fyra poäng mellan dem.

– Precis som under VM slåss vi igen med australierna och spanjorerna. För att slå dem behöver vi fortsätta att leverera på en hög nivå och invänta deras misstag, säger Anton och fortsätter:

– Enoshima är en läcker plats för seglare. Vi trivs. Nu återstår bara en dag i grundserien. Men eftersom vi har två race gäller det att fortsätta som vanligt i det första. Därefter kan det finnas scenarier där vi bör beakta våra konkurrenter mer.

49er
I 49er är Fritiof Hedström/Otto Hamel kvar på nionde plats efter tolv race och för dem återstår bara finalracet med de tio bästa på onsdagen. I 49erFX missar Julia Gross/Hanna Klinga finalen och slutar på 20:e plats. I Nacra stannar Emil Järudd/Cecilia Jonsson på en tolfte plats, endast två platser från finalen.

Finnjolle
I Finnjolle är Max Salminen 13:e båt efter åtta race. Och med två race kvar innan finalracet så har han en hyfsad chans att ta en plats bland de tio bästa som får segla finalen.

Laser Radial
I Laser Radial är Josefin Olsson på 17:e plats och i 470 dam är Olivia Bergström/Lovisa Karlsson 18:e besättning. I det sistnämnda klasserna återstår två race innan finalen.

Inte mindre än 363 seglare från 47 nationer deltar i för-os.

Precis som på ”riktiga” OS så får varje nation bara ha en besättning i varje klass. Men i de klasser där det är färre seglare anmälda än i OS-fälten så fyller man på med de bäst rankade tvåorna från de länder som önskar sända fler seglare till för-OS.

Foto: Jesus Renedo.

racing_bankappsegling_2019_Jesper_Stalheim_190818_pre-OS_Jesper_foto_PM

Relaterade artiklar

Candela electric boat

Svenska Candela tar in 80 miljoner och gör stjärnrekrytering från America’s Cup

Ready Steady Tokio Sailing 2019. ©PEDRO MARTINEZ/SAILING ENERGY/WORLD SAILING
18 August, 2019.

”Vi har bra chanser att ta medalj”

racing_bankappsegling_2018_StalheimEMBrons_Ingang_Jesper_European_Championship

Svenskt brons i Laser–EM!

racing_bankappsegling_2017_Landslaget_Ingang_dslagInganggg

Sveriges största OS hopp!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar