16-åringen i hamn efter 210 dygn ensam till havs

Redaktionen

Redaktionen

Jessica Watson - yngsta seglaren att ensam segla jorden runtJessica Watson är historisk efter att hon som 16-åring seglat ensam och utan hjälp non-stop runt jorden.

 

 

 

 – Jag har inte sovit särskilt mycket men nu håller jag mig vaken med tanke på all spänning, sade hon direkt efter målgången.

När hon startade i oktober 2009 var media inte lika översvallande. Jessica hade oddsen emot sig. Oansvarigt var väl den samlade benämningen, att en 16-årig tjej tror att hon ska kunna klara av en bedrift som få stora starka män klarar av. Men hon gjorde det och det är riktigt kul. Och imponerande.

Jag har länge undrat vad som ska till för att svensk TV ska visa segling. Inslagen är mycket sällsynta i både SVT, TV4 och övriga kommersiella kanaler. Vill man se segling så får man leta i webbTV. Men den här gången var uppslutningen mangrann. Stor nyhet i både Aktuellt, Rapport och TV4 Nyheter. T o m i sportpanelen i SVT på måndagsmorgonen när Tommie Engstrand jämförde bedriften med Svenska Dagbladets bragdmedalj. Jag menar inte att han har fel men vad är det som får den här bedriften att få så stora rubriker. När jag har frågat TV-kanalerna varför det visas så lite segling i TV är svaret ofta att segling är alldeles för smalt och att det är för svårt att förstå. Curling är större som TV-sport.

Där är Jessica Watson ett undantag. En stor bedrift, tjej, yngst och mot alla odds. Det är lätt att förstå.
Grattis Jessica! Det skulle vara kul om din insats ger ringar på vattnet även i svensk TV.

Relaterade artiklar

GITANA, Maxi Edmond de Rothschild. Drone 13 February, 2013.

Så optimeras areodynamiken – en avgörande faktor

Gitana Ultim Grib files

Rekordet runt jorden – så spår man vädret

Sodeo Gitana Jules Verne

Giganternas kamp runt jorden är igång!

Hugo Boss Alex Thomson under way again

Hugo Boss återuppstånden och igång!