Juniorer mot OS via Americas Cup-projekt

Juniorer mot OS via Americas Cup-projekt

Redaktionen

Erik Malmberg och Carl P Sylvan, båda 19 år, står i full trapets på kryssen i sin 49er.
Det är mitt uppe i träningen för sin långsiktiga satsning på att bli uttagna till OS-seglingarna 2012.
Årets vinterträning har de förlagt till Valencia, Spanien där de också gör praktik hos Victory Challenge.

Det är ingen tillfällighet att America’s Cup-båten örn (SWE 63) kryssar i bakgrunden.Juniorerna har förlagt sitt träningsläger till Valencia där de samtidigt får praktik hos Victory Challenge. Foto: Oscar Kihlborg/Victory Challenge.

Erik Malmberg och Carl P Sylvan anlände till Victory Challenges bas i Valencia redan i september. I våras avslutade de sina studier på Motala respektive Lerums Seglargymnasium.

Båda började en gång med optimistjolle, och båda tillbringade somrarna på Orust där de lärde känna varandra genom seglarskolan hos Henåns båtklubb.

Erik Malmberg bytte till e-jolle, Carl P Sylvan till laser och båda tog sig upp på en andraplats på Sverigerankningen som juniorer.

Förra vintern började de diskutera framtiden efter seglargymnasierna och kom överens om att satsa på 49er tillsammans. De kompletterar varandra både psysiskt och fysiskt. De skaffade sponsorer. De startade sin egen webbsida. De fick tipset om möjligheterna hos Victory Challenge.

Att vinterträna 49er i Sverige är ingen höjdare.

? Vi hade ändå tänkt träna utomlands, säger Carl P Sylvan.

? Nu har vi möjlighet att träna tre-fyra gånger i veckan. Vi har fått ett mycket bra bemötande bland Victory Challenges seglare. Det är oerhört lärorikt att vara här och perfekt för vår seriösa satsning.

Stefan Rahm, taktiker i Victory Challenge och tjänstledig förbundsdirektör på Svenska Seglarförbundet, ser positivt på att ha målmedvetna juniorer med sig i Americas Cup-satsningen:
? Att vi erbjudit Erik och Carl pratikplats är bland annat en följd av vårt samarbetsavtal med Svenska Seglarförbundet, att gemensamt satsa på ungdomssegling.
? De gör stor nytta i teamet, med allt från att packa segel till allt möjligt, sen tror jag inte att de är helt missnöjda med två av våra senaste rekryteringar, Neal McDonald, tidigare europamästare i 49er och Morgan Larson, som har tre VM-brons i klassen och som också satsar på OS 2008.

? Både Neal McDonald och Morgan Larson är toppen, de är båda jättebra och kommer ständigt med nya tips, säger Erik Malmberg.

Under London-OS 2012 sker seglingarna i Dorset.

? Tränar man i en OS-klass är det självklara målet att få segla OS. Det är det vi satsar på, säger Erik Malmberg.

Redaktionen

nyheter_vic49close1puff

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

nyheter_ssfpraktikvictorypuffx

Skolelever praktiserar i Americas Cup-projekt