Kapsejsningsfest i Palma

Kapsejsningsfest i Palma

Gustav Morin

Världscupen pågår som bäst i Palma och idag var första gången som flottan slogs av hårda vindar. Besättningarna på de snabbaste båtarna som valt att ta på sig hjälm var nog glada för det…

Nacra 17 är den snabbaste båten som deltar i flottan och därmed också en av de tuffaste att hålla på rätt köl när molnen hopar sig och trycker ut vindar över 10 m/s. Idag träffades fältet på vindar över 12 m/s och det fick konsekvenser. Till och med stora namn i katamaranklassen fick se sig slagna av vinden. Tidigare America’s Cup-rorsmanen i Oracles AC 45 – team Darren Bundock till exempel, han slog runt, tillsammans med många andra i världseliten

Det är framförallt i rundningen av toppmärket som problemen kommer.

– Man är nästan rädd inför nedrundningarna i hård vind. Båtarna är extremt snabba, berättar Hanna Klinga som tidgare seglat Nacra 17 men nu ligger bra till i skiffklassen 49erFX.

Övervinna centrifugalkraften
Precis innan nedrundningen måste rorsman stå stadigt i trapetsen och vara beredd på att släppa travaren för att rodren ska bita och båten falla av. Snabbaste går det om också gasten står raklång ut över vattnet. Men det är en utmaning att övervinna centrifugalkraften när båten väl faller av. I värsta fall träffas man av en vindby precis i det här läget och då är det riktigt svårt att hålla båten från att lova och välta.

“Chicken strap”
Bästa räddningen är då att ha krokat i sin “chicken strap”, alltså en liten tamp från aktern som håller rorsman på plats när båten är på väg att dyka (se 50 sek in i videon). Utan chicken strap hade garanterat både rorsman och gast flugit fram och båten vält.

Även övriga klasser hade en spännande dag. Här berättar några av de som leder ligan om sina upplevelser.

Se fler videor och bilder och håll er uppdaterade på resultaten på www.sailing.org.

Gustav Morin

racing_bankappsegling_2014_Palma_Palma_multicrazy

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Katten Blixten räddades efter sex dygn i en uppochnedvänd trimaran!

Katten Blixten mirakulöst räddad efter sex dagar i kapsejsad trimaran

Alinhgi_kapsejsning_Barcelona

America’s Cup – kapsejsade under första träningen

Det danska fraktfartyget Karin Hoej har krockat och kapsejsat.

Fartygskrock och kapsejsning på Östersjön

American Magic Capsize Americas Cup

America’s Cup – förödelsen från insidan