Katamaran i Columbus kölvatten

Redaktionen

Redaktionen

Det lär gå snabbare för jättekatamaranen Gitana 13 över Atlanten i år än för Christopher Columbus skepp Santa Maria år 1492.
Några fransmän har gett sig iväg på rutten Cadiz ? San Salvador, samma rutt som spanjoren Columbus seglade för över 500 år sedan.

Med passadvindens hjälp väljer besättningen på Gitana 13 att segla sträckan Cadiz ? San Salvador på i stort sett samma sätt som Christopher Columbus.

Då, år 1492, hade Columbus ingen aning om vilket äventyr som väntade honom och hans tre skepp. Han valde en sydlig rutt främst för att undvika portugisiska krigskepp.

Nu gör Gitana13 det för att dra nyta av passadvindarna.Columbus ville upptäcka den nya vägen till Indien, men amerikanska kontinenten låg i vägen och därmed var en ny kontinent ”upptäckt”. På så sätt fick Västindien sitt namn.

Vad som följde av ”upptäckten” är ingen vacker historia men i jakten på nya rekord och uppmärksamhet i seglingssammanhang så är det nu öppet för att segla sträckan igen. Varje båt väljer sin egen starttid med utgångspunkt från väderprognoser.

Gitana 13 startade söndagen den 18 mars och enligt ett pressmeddelande är besättningen inte ute efter guld och silver utan gör det endast för tävlingens skull.

Nuvarande rekord på denna rutt sattes av Steve Fosset och hans besättning på Playstation år 2003. Rekordet är nio dygn, 13 timmar, 30 minuter och 18 sekunder

Första rekordet satt av Christopher Columbus år 1492 lyder på drygt tre månader.

 

Columbus första resa enligt Wikipedia:

Columbus drog till havs den 3 augusti 1492 med sitt flaggskepp, karacken Santa Maria, liksom de båda karavellerna Niña och Pinta från Palos de la Frontera vid Huelva. De båda karavellerna gjordes redo och kommenderades av bröderna Martín Alonso och Vicente Yáñez Pinzón från Palos.

Efter tre dagar framtvingade ett brott på skeppsmasten på Pinta ett uppehåll på en månad på Kanarieöarna. Efter reparationen seglade skeppen vidare den 6 september. Flera gånger under resan uppstod fara för att matroserna skulle göra uppror av missnöje eller rädsla, men Columbus lyckades lugna dem genom förklaringar, och dessutom växte snart tecknen på ett nytt fastland: fåglar och landväxter som drev i vattnet siktades.Columbus går i land på Guanahani (Träsnitt)Den 12 oktober 1492 nådde skeppen slutligen Nya världen. Columbus gick i land på en av öarna i Bahamas, som av invånarna kallades Guanahani. Han gav ön namnet San Salvador (spanska för helig frälsare). Frågan är omstridd huruvida den nuvarande ön San Salvador, Bahamas, som fick detta namn 1926, är identisk med den som Columbus upptäckte. På 1980-talet ledde nyberäkningar av rutten efter Columbus loggböcker till antagandet att ön Samana Cay var den ö där Columbus först steg i land.

På färden vidare upptäckte han också Kuba och Hispaniola, den näst största ön i Antillerna (i dag Haiti och Dominikanska republiken), innan Santa Maria strandade den 25 december och togs emot av kung Guacanagari. Av återstoderna av skeppet byggde Columbus den första spanska fästningen i Nya världen, som han kallade La Navidad (spanska för jul). La Isla Española blev det spanska kungarikets första koloni i Nya världen och Columbus dess guvernör och vicekung.

Hans första möten med ursprungsbefolkningen arawakerna förlöpte fredligt. I sin loggbok beskrev han dem som ”oskyldiga” och givmilda, men han betraktade dem samtidigt alltid som framtida undersåtar eller till och med som slavar.

Den 16 januari 1493 gav sig Columbus med sina båda återstående skepp ut på färden tillbaka till Europa. Till följd av Santa Marias skeppsbrott lämnade han kvar en del av sitt manskap som nybyggare i kolonin La Navidad. Han nådde Palos den 15 mars och blev därifrån firad på ett triumftåg genom Spanien. Hans privilegier bekräftades, och påven Alexander VI bekräftade Spaniens rätt till de upptäckta och förväntade framtida upptäckta områdena väster om längdgrader från 100 spanska mil väster om Kap Verde. (Ett år senare blev denna uppdelning modifierad i fördraget i Tordesillas och erkänt av Portugal.

Columbus började kort efter sin ankomst med förberedelserna för en andra expedition, som skulle säkra de upptäckta områdena och erövra fler åt Spanien. I synnerhet ville han söka vidare efter det förväntade guldlandet, expeditionens egentliga mål.

regatta_git13sidanpuff

Relaterade artiklar

batar_motorbatar_earthrace1puff

Jorden runt på biodiesel

nyheter_nimbusparagon

Nimbus köper Paragon

massa_afs08sjokortpuff

”Världens största sjökort”

batar_motorbatar_2007_nw37puff

NordWest lanserar 37-fotare

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar